Читај ми!

Otkriveno još 168 Naska linija u peruanskoj pustinji

Grupu od preko 160 geoglifa otkrili su istraživači sa japanskog Univerziteta Jamagata i njihove kolege iz Perua u poznatoj oblasti Naska linija koje se nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Na novootkrivenim crtežima prikazani su likovi ljudi, kamila, ptica, mačke i zmije kao i jednostavne linije i geometrijski oblici.

Pustinja Naska u Peruu je poput umetničke galerije namenjene bogovima na nebu. Ipak, čak i posle više decenija istraživanja, jedva da je istražen delić ove kolekcije.

Peruanski arheolozi veruju da su naučnici uspeli da otrkiju samo pet odsto svih crteža koji se nalaze u pustinji Naska. Istraživači sa Univerziteta Jamagata u Japanu udružili su se sa lokalnim arheolozima kako bi to promenili, a njihov najnoviji skup drevnih linija skoro udvostručuje prethodni broj poznatih crteža.

Istraživači su dronovima snimili oblasti južnog Perua i uspeli da otkriju 168 novih geoglifa na mestu Uneskove svetske baštine Niska linija, sa otprilike 50 velikih crteža koji prikazuju ljudske figure.

Jedna od humanoidnih kreacija, nekima je čak zaličila na lik Homera Simpsona. Na ostalim geoglifima predstavljene su ptice, kitovi, mačke i zmije, dok su na nekima samo jednostavne linije ili trapezoidne šare.

Arheolozima je jako teško da utvrde kada su ovi geoglifi nastali, ali glinene posude pronađene u blizini potiču iz vremena između 100. godine pre nove ere i 300. godine nove ere.

Mnoge drevne ilustracije su urezane na ravnom terenu, što ih čini manje uočljivim sa obližnjih tačaka. Pošto su linije nastajale uklanjanjem kamenja i zemlje kako bi se ispod otkrilo tlo kontrastne boje, erozija je samo doprinela da se još teže otkrivaju.

Dronovi su postali naše nebeske oči, te su ovi leteći uređaji omogućili stručnjacima da vide Naska linije mnogo jasnije nego do sada.

Neke od prikupljenih informacija analiziraju programi veštačke inteligencije, koji mogu da uoče različite obrasce brže i pouzdanije od ljudskog oka. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji 2019. godine su otkriveni novi crteži u pustinji Naska.

Naska linije su jedna od najintrigantnijih misterija u istoriji, pa čak i ako arheolozi pronađu još više geoglifa, to nas možda neće približiti razumevanju njihove svrhe.

Iz nekog neobjašnjivog razloga, između 500. godine pre nove ere i 500. godine nove ere, zajednice u južnom Peruu su konstruisale ove jednostavne linije, oblike i figure širom ovog prostora, od kojih se mnoge mogu videti u celini jedino ako se posmatraju odozgo.

Decenijama su ove linije tumačene na brojne načine, ali najčešće objašnjenje je da su bile namenjene bogovima na nebu koji su gledali ljude sa visine. Druga popularna teorija pretpostavlja da su ove figure i obrasci nacrtani u ritualne astronomske svrhe i trebalo je da na neki način odražavaju raspored zvezda.

Godine 1994, kada je deo pustinje Naska proglašen za svetsku baštinu, bilo je pronađeno samo oko 30 geoglifa, i to uglavnom od biljaka i životinja.

Kako se ispostavilo, to je bio samo vrh ledenog brega. Do 2019. godine, arheolozi su pronašli ukupno skoro 200 geoglifa, od kojih je nekoliko prikazivalo humanoidne figure.
Sa ovim najnovijim dodacima koje su otkrili istraživači sa Univerziteta Jamagata, zvanični broj poznatih Naska linija sada je 358.

Po svoj prilici, postoji još mnogo drevnih umetničkih dela koja se kriju u ovoj pustinji.

Uz dozvolu peruanskog Ministarstva kulture, naučnici Univerziteta Jamagata su sebi postavili zadatak da izbroje što više ovih misterioznih kreacija. Tim planira da mapira punu dužinu i širinu pustinjskog platna uz pomoć lokalnih arheologa.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара