Čitaj mi!

Otkrivena planeta gustine maršmeloua, da se potopi u dovoljno veliku kadu – plutala bi

Astronomi su otkrili „najpufnastiju“ planetu do sada koja kruži oko zvezde u fazi crvenog patuljka na udaljenosti od oko 580 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Kočijaša.

Planeta TOI-3757 b ima prečnik od 150.000 kilometara, što je čini malo većom od Jupitera, a oko svoje zvezde napravi krug svaka tri i po dana.

Istraživački tim izračunao je da planeta ima gustinu od 0,27 grama po kubnom centimetru, oko četvrtine gustine vode, odnosno slično gustini maršmeloua.

U prevodu, da postoji dovoljno velika kada, TOI-3757 b bi plutala u njoj.

Ona je „najpufnastija“ planeta i najlakši gasoviti džin ikada primećen kako kruži oko crvenog patuljka, zbog čega je samo otkriće bilo veliko iznenađenje.

Zvezde u fazi crvenog patuljka su najmanje i najtamnije zvezde koje pretvaraju vodonik u helijum u svojim jezgrima. Iako hladnije od Sunca, njihovo ponašanje je nepredvidivo zbog čega se planete oko njih ređe formiraju.

„Tradicionalno se smatra da se džinovske planete oko crvenih patuljaka teško formiraju“, kaže Šubam Kanodia, istraživač iz Laboratorije za planetarne nauke Karnegijeve institucije.

broj komentara 0 pošalji komentar