Čitaj mi!

„Džejms Veb“ ponovo oduševljava – veličanstveni Stubovi stvaranja kakve ih dosad niste videli

Jedna od fotografija koja je najviše iščekivana od teleskopa „Džejms Veb“ konačno je tu. Svojim segmentisanim „zlatnim okom“, svemirski teleskop pogledao je duboko u srce magline Orao, udaljene od Zemlje oko 6.500 svetlosnih godina, i dao nam fantastičan snimak jedne od najpoznatijih struktura u kosmosu – Stubova stvaranja.

Probijajući se kao džinovski prsti kroz ogromni kosmički oblak, Stubovi stvaranja stekli su popularnost kada je svemirski teleskop „Habl“, pet godina od početka funkcionisanja, snimio taj region 1995. godine.

Stubovi stvaranja bili su nešto do tada neviđeno, veličanstveni oblaci blešteće prašine i gasa koji se prostiru širom nekoliko svetlosnih godina.

Sada je „Džejms Veb“, najosetljiviji svemirski teleskop koji je ikada napravljen, napravio najprecizniju i najdetaljniju fotografiju poznate svemirske strukture.

Astronomi su jedva čekali da se teleskop pozicionira kako bi uhvatio dobru perspektivu da snimi Stubove stvaranja, ne samo zbog veličanstvene lepote fotografija, već najviše zbog onoga što se u njima dešava.

Ovakve strukture su poznate kao zvezdana porodilišta, pošto se u njima odvija proces formiranje novih zvezda od okolnog gasa i prašine.

Tada dolazi do erozije gasa i prašine u maglini pod uticajem svetlosti novostvorenih zvezda.

Najbolji način da vidimo unutar magline je korišćenje infracrvene svetlosti koja može da se probije, jer se zbog svoje talasne dužine ne rasipa kada dođe u kontakt sa česticama prašine.

Umesto toga, može da se probije kroz prašinu, što znači da infracrveni instrumenti mogu da vide kroz zidove svemirske prašine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 01. nov 2022, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

основно образовање

Ово није уметничка презентација. Ово је реална слика која је провучена кроз разне филтере како би се представиле таласне дужине одређеним бојама које људско око не може да региструје.

Уметничка презентација је дело које настаје као плод маште уметника или његово виђење на основу нечега што му је дато као материјал, што може бити и текст, звук и сл.

(utorak, 01. nov 2022, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

nije umetnicka

Ovo je prava fotografija

(četvrtak, 27. okt 2022, 13:30) - anonymous [neregistrovani]

Ово је само

уметничка презентација, а не стварна фотографија.

(petak, 21. okt 2022, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

Super

Tako lepe slike .Ali šta predstavlja ? Možda su nas stubovi stvorili a možda i ne .