Читај ми!

Povodom godišnjice Pupinovog rođenja u Idvoru dodeljena brojna priznanja

Idvorci su i ovog devetog oktobra obeležili dan rođenja svog najpoznatijeg žitelja – Mihajla Pupina.

Поводом годишњице Пупиновог рођења у Идвору додељена бројна признања Поводом годишњице Пупиновог рођења у Идвору додељена бројна признања

Oktobarski susreti inovatora i mladih talenata održani su 43. put. Tema ovogodišnje akademije je bila Upoznajmo bolje Pupinov sistem vrednosti

U Narodnom domu Mihajla Pupina, zadužbini koju je veliki naučnik ostavio Idvoru i Idvorcima, na dan rođenja velikog naučnika - dodeljena su priznanja istraživačima, piscima, profesorima i mladim talentima. 

Pupinovu medalju su dobili inženjer Mirko Stojković, Marijana Meliš, Jaroslav Stevanov i Duga Radovanov. 

Medalju „Tesla-Pupin" dobio je Novak Đoković „izuzetan sportista, kojeg krasi visok moral, tolerantnost, skromnost, mudrost i patriotizam" navedeno je u obrazloženju žirija.

Pupinova medalja za najbolju knjigu pripala je Radoslavu Laletu Pavloviću, publicisti i piscu za knjigu Pupin - lovac na zvezde, jer, Pavlović „izuzetnim umetničkim jezikom govori o Pupinovom životu". 

Kao najperspektivniji učenici nagrađeni su mladi osvajači brojnih medalja na međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike: Luka Carević (Niš), Aleksa Đorđević (Niš), Jovan Bengin (Beograd) i Milan Gelić (Beograd).

Pančevački Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin" nagradio je i dvanaest najboljih banatskih srednjoškolaca.

Idvor je ove godine dobio još dva počasna građanina: operskog pevača Željka Lučića i britanskog naučnika Malkolma Kupera. Kuper kaže da je fasciniran ne samo Pupinovom autobiografijom, već i ostalim delima velikog naučnika: „Pre svega Pupin kao čovek, bio bio je moja inspiracija, pa tek onda Pupin kao naučnik".

U ime nagrađenih na priznanju je zahvalio Radoslav Lale Pavlović govoreći o stvarnom odnosu naša dva velikana nauke - Pupinu i Tesli. Kaže da je, kada je o nagradi reč: „u jako dobrom društvu, pogotovo kada su klinci u pitanju". Po završetku akademije položen je venac na Pupinov spomenik.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије