Čitaj mi!

U Noći istraživača otkrijte lepotu nauke

Evropska noć istraživača je prilika da se predstave fascinantna dostignuća koja direktno utiču na naš život i da se podstakne znatiželja mladih. Organizuje se u 25 gradova, a svi sadržaji su besplatni.

Veza nauke i umetnosti i primena nauke. Potraga za lovom na blago kreće ispred Narodnog muzeja. Ispred Fancuskog instituta vremenska kapsula i prvi bolid srpskih studenata koji koristi električnu energiju. I mnoštvo osnovaca.

„Eropska noć istraživača je prilika da se široj javnosti i naročito mladim ljudima predstave naučni radovi, dostignuća, istraživanja. To je šansa da podstaknemo znatiželju mladih ljudi, da postanu i sami naučnici, makar na jedan dan. Možda će neko od njih biti novi Tesla ili Marija Kiri“, kaže Plamena Helačeva, zamenik šefa delegacije EU u Srbiji.

„Nadam se da će mladi sve više doprinositi vitalnosti naše saradnje i da će među njima, ja bih dodao, možda biti i neki novi Mihajlo Pupin“, rekao je Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

Večeras će vam, na primer, Indus Amid Kumar, doktorand našeg i španskog univerziteta, objasniti za šta koristi hladnu plazmu.

„Na Studentskom trgu nas čeka mnoštvo radionica, kao i otvorena laboratorija Fakulteta za fizičku hemiju. U Silosima, to je takozvana Cirkus lab, ćemo našim posetiocima pokušati da ilustrujemo zakone fizike kroz akrobatsku umetnost“, navodi Biljana Šljukić, profesorka Fakulteta za fizičku hemiju.

Gljive i dobre bakterije koje žive u nama, robot umetnik neke su od najavljenih zanimljivosti. Pet mladih naučnica predstaviće rezultate istraživanja o kanceru.

U Studentskom parku mogu da se vide modni trendovi iz 19. veka, botaničko slikarstvo i savremena umetnost. U Beogradu, programi traju do 3. oktobra i završavaju se koncertom. Jer, nauka je svuda oko nas.

broj komentara 0 pošalji komentar