Читај ми!

Lov na blago, botaničko slikarstvo, interaktivne postavke - sve spremno za Noć istraživača

Trinaesta Evropska noć istraživača ovog vikenda biće organizovana u više od 25 zemalja i u 28 gradova širom Srbije. Očekuje se više od milion posetilaca, a najbogatiji program biće u Beogradu.

Naučni projekti biće prikazani na zanimljiv i pristupačan način, a svi sadržaji su besplatni. Koncept ove godine ide u dva pravca.

„Jedan je i dalje ukazivanje na široki spektar primene nauke i istraživačkih produkata kada oni napuste laboratoriju i postanu deo naše svakodnevice a sa druge strane ono što mi je lično posebno drago je ste tema veze nauke i umetnosti", rekla je Zorana Minčić, pi-ar Noći istraživača.

Na Fakultetu za fizičku hemiju i Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković", najmlađi posetioci moći će da se druže sa naučnicima, izvode različite eksperimente i da kroz interaktivne vežbice otkriju uzbudljivost istraživačkog poziva.

I ove godine je najzanimljiviji tradicionalni lov na blago.

„Krećemo ispred Narodnog muzeja, početna stanica je drugačija, ostale ne znam ni ja, tako da ćete morati da dođete da vidite i da završite zadatke kako biste dobili svoje naučne nagrade", kaže dr Aleksandra Divac Rankov, sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo.

Gljive i dobre bakterije koje žive u nama, robot umetnik, samo su neke od najavljenih zanimljivosti.

U Studentskom parku predstaviće modne trendove iz 19. veka, botaničko slikarstvo i savremenu umetnost, uz mnogo zanimljivih radionica i interaktivnih postavki.

„Videćemo kakve veze ima botanika sa umetnošću, saznaćemo i kakva je to umetnost bila u starom Rimu, a kakva umetno,t nastaje danas na ulicama naših gradova", izjavila je Anja Tolić iz Instituta „Siniša Stanković".

Između ostalog pet mladih naučnica predstaviće na zanimljiv način i rezultate svojih istraživanja o kanceru, a manifestacija će se organizovati i u školama širom Srbije.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи