Читај ми!

Nije znao zašto mu maslinjak ne napreduje pa otkrio zadivljujući mozaik pod voćnjakom

Jedan poljoprivrednik otkrio je zadivljujući mozaik iz vizantijskog doba u svom voćnjaku u Gazi.

Kitnjasti vizantijski podni mozaik koji prikazuje razne šarene ptice i druge životinje slučajno je otkriven u Gazi nakon što je palestinski voćar pokušao da zasadi novo drveće na svojoj zemlji.

Salman al-Nabahin je otkopao relikviju dok je radio u svom voćnjaku.

Pokušavajući da otkrije zašto neka stabla masline nisu pustila korenje kako bi trebalo, Nabahin i njegov sin počeli su da kopaju. Tada je sekira, kako je ispričao, njegovog sina udarila u „nešto tvrdo i nepoznato".

„Tražio sam na internetu... Saznali smo da je to mozaik iz vizantijskog doba. Ja to vidim kao blago, naravno, ne lično, draže mi je od blaga", rekao je otac sedmoro dece.

Palestinsko ministarstvo turizma i antikviteta saopštilo je da „podijum obuhvata nekoliko mozaičkih panela koji prikazuju životinje i razne prikaze karakteristične za društveni života tokom vizantijske ere".

Vizantijsko carstvo je trajalo od rascepa Rimskog carstva na Istočno i Zapadno carstvo 395. godine do njegovog osvajanja od strane Turaka Osmanlija 1453. godine.

„Arheološko otkriće je još uvek u ranoj fazi i čekamo da saznamo više o tajnama i civilizacijskim vrednostima", navodi se u saopštenju ministarstva. „Nacionalni istraživački timovi rade u partnerstvu sa međunarodnim stručnjacima i naučnicima iz Francuske arheološke škole", dodaje se u saopštenju.

Gaza je kao lokalitet bogata antikvitetima, jer je bila važno trgovačko čvorište za civilizacije koje datiraju još od starih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, sve do Rimskog carstva i krstaških ratova.

Poslednjih godina objavljeno je nekoliko značajnih otkrića. Ali zbog nedostatka sredstava i relevantnih stručnjaka, međunarodne grupe stručnjaka pomažu u procesu iskopavanja i očuvanja.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво