Читај ми!

Svemirski rekorder i kosmonaut Valerij Poljakov preminuo u 81. godini

Ruski kosmonaut Valerij Poljakov, koji drži svetski rekord za najduži let u svemiru od 437 dana, preminuo je u Moskvi u 81. godini.

Poljakov je između 1994. i 1995. godine proveo duže od 14 meseci (437 dana 18 sati) na svemirskoj stanici „Mir“, čime je postavio rekord za najduži boravak u svemiru.

Njegov let je organizovan u okviru eksperimenta da se proceni koliko dugačak boravak u svemiru utiče na mentalno zdravlje ljudi.

Testovi su pokazali da njegov 14-mesečni boravak u svemiru nije ostavio nikakve posledice po njegove kognitivne kapacitete.

Za svoj podvig dodeljena mu je titula heroj Sovjetskog Saveza.

Vest da je Poljakov preminuo objavila je ruska agencija za istraživanje svemira „Roskosmos", navodeći da je njegovo istraživanje dokazalo da ljudsko telo može da podnese letove van Zemljine orbite u duboki svemir.

Poljakov je rođen 1942. godine u Tuli. Školovao se za lekara pre nego što je započeo svoju karijeru kosmonauta, što je zvanično i postao 1972. godine.

Prvi put je poleteo u svemir 1988. godine, a na Zemlju se vratio 240 dana kasnije. Drugi put je u svemir poleteo 8. januara 1994. godine i na svemirskoj stanici „Mir“ proveo 437 dana. Na Zemlju se spustio 22. marta 1995. godine.

Ukupno je u svemiru proveo 22 meseca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи