Читај ми!

Naučnici hoće da prave biorazgradive baterije od oklopa rakova

Hemijsko jedinjenje koja se nalazi u oklopima rakova i jastoga može se iskoristiti za pravljenje veoma efikasnih i biorazgradivih baterija.

„Smatramo da su biorazgradivost materijala, njegov uticaj na okolinu i efikasnost baterija veoma važni za konačni proizvod koji ima potencijal da bude komercijalizovan“, kaže Liangbing Hu, direktor Centra za inovativne materijale Univerziteta u Merilendu i predvodnik studije.

Stručnjaci iz Merilenda smatraju da bi nova vrsta baterija mogla da se proizvodi od materije koje ima u oklopima rakova i koja može da skladišti energiju.

Rakovi, poput kraba, škampa i jastoga, imaju egzoskelete od hitina, vrste polisaharida koji njihov  oklop čine tvrdim i otpornim. Ovaj materijal je široko rasprostranjen u prirodi i može se naći u pečurkama i insektima, ali je najčešće višak u prehrambenoj industriji.

Naučnici odavno već traže moguće namene za hitin, a sada su je, između ostalog, pronašli u električnom inženjerstvu.

Posle hemijske obrade, hitin se može sintetizovati u gel i koristiti kao elektrolit za baterije. Kombinujući elektrolite hitina sa cinkom, Huov tim je napravio biorazgradivu bateriju, sa 99,7 odsto efikasnosti čak i nakon 1.000 punjenja – oko 400 časova.

To znači da može brzo da se puni i prazni bez uticaja na njenu efikasnost.

Nove baterije nisu zapaljive i dve trećine baterije sačinjene su od hitina koji se, zahvaljujući mikrobima u zemlji, razgrađuje u roku od pet meseci, ostavljajući iza sebe cink koji može da se reciklira.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво