Čitaj mi!

Isušeni rukavac Nila omogućio gradnju piramida u Gizi

Novi dokazi o slivu Nila u skladu su sa pređašnjom teorijom kako su drevni Egipćani uspeli da izgrade ogromne piramide u Gizi pre nekoliko hiljada godina.

Geograf Hader Šejša sa Univerziteta u Marseju koristio je paleoekološke nalaze da rekonstruiše sliv Nila u prethodnih 8.000 godina.

Njegov tim je utvrdio da su graditelji piramida iskoristili sada isušeni rukavac velike reke kako bi transportovali građevinski materijal.

Nova naučna studija, objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazala je da je nekadašnji sliv i viši nivo vode pre 4.500 godina omogućio gradnju piramida u Gizi.

Najveća Keopsova piramida visoka je 138 metara i izgrađena je po nalogu faraona Kufua (kako su ga Egipćani zvali). Sačinjena od 2,3 miliona kamenih blokova njena ukupna masa je 5,75 miliona tona.

Druge dve manje piramide pripadaju Keopsovim sinovima Kefrenu i Mikerenu.

Napravljene na platou Gize blizu Kaira, ove masivne građevine su najstarije od sedam svetskih čuda antičkog vremena.

Davno isušeni rukavac

Naučnici već dugo smatraju da su drevni Egipćani koristili rečni sistem Nila kako bi prebacivali ogromne količine peščara i granita.

Koristeći nekoliko različitih tehnika kako bi rekonstruisali drevnu plavnu dolinu Nila, istraživački tim došao je do nalaza da su egipatski inženjeri mogli da koriste sada presušeni Keopsov rukavac Nila za prenos materijala do piramida.

Prvo su analizirali slojeve stena i zemljišta koje su uzeli 2019. godine kako bi utvrdili koliko je bio nivo vode pre nekoliko hiljada godina.

Onda su ispitali fosilizovani polen iz naslaga gline u tom području da bi mogli da utvrde koliko vegetacija bila bogata, što je jasan indikator prisustva vode u određenom periodu.

Njihovi nalazi potvrdili su da je Keopsov rukavac bio veoma bogat vodom tokom prve polovine perioda Starog kraljevstva, od 2.700 do 2.200 godina pre nove ere. U tom periodu su i izgrađene velike piramide.

Međutim, taj rukavac je do poznog perioda Starog Egipta već počeo tokom većeg dela godine da presušuje, što su utvrdila brojna istraživanja.

Do dolaska Aleksandra Makedonskog 332. godine pre nove ere, Keopsov rukavac bio je tek mali kanal.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 03. sep 2022, 02:09) - anonymous [neregistrovani]

M a da

Hajte molim vas da ne postavljate ovakve tekstove koji nemaju pojma o zdravom razumu. 90% ovoga sto ste napisali nije tacno. Niti su piramide gradjene za vreme faraona niti je tekla reka tuda . Jrste li ikada uzivo videli brodove od pspirusa. Ne mogu da nose 10 ljudi a kamo li nekoliko tona ili dedetine tona stene i cime su sekli stene. Sa bronzanimdletom. Ha ha ja