Читај ми!

Evropska svemirska agencija prekinula saradnju sa Roskosmosom na misiji rovera za Mars

Evropska svemirska agencija prekinula je saradnju sa Rusijom na lansiranju prvog evropskog planetarnog rovera koji je na Marsu trebalo da traga za znacima života, saopštio je direktor agencije.

Roskosmos, ruska svemirska agencija i Evropska svemirska agencija (ESA) sarađivali su na misiji koja je uključivala evropski „EksoMars" (ExoMars) rover, konstruisan u svrhu traženja znakova života na Marsu.

Planirano lansiranje predviđnjno za septembar 2022. godine prvobitno je obustavljeno još u martu, samo nekoliko nedelja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Sada je Savet ESA zvanično prekinuo veze sa Roskosmosom na ovom zajedničkom projektu zbog rata u Ukrajini i tekućih sankcija, objavio je na Tviteru generalni direktor ESA, Jozef Ašbaher.

Više detalja o budućnosti misije biće saopšteno 20. jula, naveo je Ašbaher.

ESA je razmatrala bližu saradnju sa Nasom, jer su zbog sankcija morali da „prekinu“ veze sa Rusijom, dodao je direktor.

„Geopolitički, jasno je da moramo da prekinemo naše veze sa Rusijom, a ovu odluku donele su zemlje članice“, još ranije je rekao Ašbaher u izjavi za Si-En-En. „Dakle, da, to je zaista žalosno za celu nauku i tehnologiju i inženjere koji rade na ovome četiri decenije. Ali ne postoji drugi izbor“.

Rover je prvobitno trebalo da bude lansiran u julu 2020. godine, ali je pandemija pomerila rok.

Rover „EksoMars“ je takođe trebalo da nosi ime Rozalind Frenklin, naučnice koja je pomogla u dekodiranju molekularne strukture DNK.

Deo misije rovera trebalo je da bude bušenje rupa do dva metra dubine za prikupljanje uzoraka za analizu. Očekuje se da će „EksoMars“ moći tokom svoje misije da prevaljuje više kilometara i da će moći da se kreće između 50 i 100 metara po marsovskom danu, što je nešto manje od sat vremena duže od zemljinih 24 sata, prema podacima koje je objavila Nasa.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво