Читај ми!

Lobanja otkrivena u reci u Minesoti - stara 8.000 godina

Kajakaši iz Minesote pronašli su u reci ljudsku lobanju staru oko 8.000 godina. Iz Kancelarije šerifa okruga Renvil saopštili su da je starost lobanje utvrđena pomoću analize ugljenika-14.

Zvaničnici su koristili analizu utvrđivanja starosti ugljenikom, i utvrdili da je čovek čija je lobanja pronađena, živeo između 5.500 - 6.000 pre nove ere, dakle - pre skoro 8.000 godina.

Inače, ugljenik-14 se iz atmosfere inkorporira u kosti, pa se na tome bazira primenjena metoda određivanja starosti.

„Analizom rezultata dobijenih ovom metodom, zaključeno je da se osoba hranila morskim plodovima, prosom i kukuruzom", naveli su iz kancelarije okružnog šerifa.

Kajakaši su lobanju poslali lokalnim zvaničnicima, koji su utvrdili da je kost ljudska.

Fragment kosti je zatim poslat i forenzičkom antropologu Ef-Bi-Aj-a, koji je procenio starost lobanje kao i to da je pripadala mladiću.

Forenzički antropolog je takođe utvrdio da je muškarac zadobio tešku ranu na glavi o čemu svedoči udubljenje u lobanji. 

„Dostupna nauka i tehnologija su zaista neverovatne i srećni smo što imamo metode koje nam pomažu u ovom istraživanju i što smo naišli na ovaj mali deo istorije", saopštili su zvaničnici.

Najnoviji nalaz je još jedan od onih iz Minesote i pripada periodu kultura u Severnoj Americi, za koji arheolozi kažu da je trajao između 1.000 i 8.000 godina pre nove ere.

Arhaičnu fazu karakterišu kulture koje su se izdržavale jedući orašaste plodove, semenke i školjke pre nego što su se bavile samoodrživom zemljoradnjom.

Još jedan poznati ljudski fosil pronađen u Minesoti datira iz istog perioda. Godine 1931. građevinske ekipe  u severozapadnoj Minesoti pronašle su skeletne ostatke tinejdžerke za koje se smatra da su stare otprilike 8.000 godina. Ostaci - nazvani „Žena iz Minesote" - pronađeni su sve sa bodežom od losovog roga i priveskom od školjke.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво