Читај ми!

Vekovne ruševine sa grafitima savremenih vandala - apel za pomoć Leptis Magni

Jednom od najvažnijih i najvećih centara rimskog carstva u Africi Leptis Magna, kako upozoravaju arheolozi, preti uništenje.

Leptis Magna, nekada žitnica rimskog carstva, jedna od najvažnijih luka u Africi starog doba danas je - ispaša za ovce. Nemar i ratovi oskrnavili su jedan od najznačajnih megalopolisa antičkog sveta Sredozemlja. 

Leptis Magnu su osnovali Feničani kao svoju koloniju oko 1100. pre nove ere i za vreme Kartagine i Aleksandrije bila je jedan od najznačajnijih trgovačkih središta Afrike.

Kada je bio pod italijanskom upravom, zaboravljeni grad je oživeo arheološkim istraživanjima 1911, no do danas je iskopano tek oko pet odsto grada. Libija pogođena građanskim ratom ima limitiran budžet za kulturu, pa joj je potrebna međunarodna pomoć.

„Nažalost, briga o kulturno-istorijskim spomenicima je poslednje o čemu razmišlja vlada. Nemar i besparica su osnovni krivci, jer je budžet za kulturu limitiran, u ovom momentu postoje mnogo važnije potrebe", rekao je Adel Bufardža, nadzornik antikviteta.

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova, pozvala je pobunjeničke vlasti koje su preuzele kontrolu nad Libijom, da poštuju hašku Konvenciju o zaštiti kulturne baštine.

Apele za spas jednog od najvećih centara rimskog carstva u Africi, šalje i jedan od najznačajnijih libijskih istoričara. „Ovdašnja vlast ISIS-a nema sluha ni za šta što je hrišćanskog porekla", tvrdi jedan od najuglednijih libijskih arheologa: „Sve naše bogatstvo, naftu,antikvitete ćemo rasprodati jer ne možemo da ga zaštitimo. Naši potomci skupo će platiti zanemarivanje naše prošlosti", kaže Fati el Sahli, arheolog.

Iako je osnovan za vreme cara Tiberija, rimski car Septimije Sever svoj rodni grad u potpunosti je preoblikovao i ukrasio novim građevinama neoklasicističkog rimskog stila. Njegov forum, bazilika i slavoluk smatraju se najnaprednijim primercima rimske umetnosti, na koje su uveliko uticali afrička i istočnjačka tradicija.

Skulpture s bazilike, kao i one sa slavoluka, a koje su u muzeju u Tripoliju, inovativne su forme oštrih volumena, kako bi bile vidljivije na oštrom afričkom suncu.

Vekovne ruševine, ispisane grafitima, svedoče o vandalima savremenog doba ali i nebriga aktuelne vlasti, preti da uništi kulturno nasledje Libije. Cveta krijumčarenje antikviteta, zemlja je podeljena i prodata, upozoravaju arheolozi. Apeluju za finansijsku pomoć Uneska kako bi se antički grad sačuvao za pokolenja - to je obaveza i odgovornost svetskog čuvara kulturne baštine.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво