Читај ми!

Nasini inženjeri završavaju otvaranje teleskopa "Džejms Veb"

Najmoćniji teleskop "Džejms Veb", ikada lansiran u svemir stigao je do finalne faze pedantnog procesa sklapanja ogledala koji je astronome držao u pripravnosti. Inženjeri Nase završili su otkrivanje ogromnog primarnog ogledala svemirskog teleskopa „Džejms Veb“. Taj manevar je bio poslednji korak dvonedeljne faze raspoređivanja opservatorije vredne 10 milijardi dolara koja je počela njenim lansiranjem 25. decembra 2021. godine.

Teleskop, koji je već prešao više od 950.000 kilometara kroz svemir, najveći je, najmoćniji svemirski teleskop ikada napravljen. Lansiran je na raketu „Arijane 5" i smatra se jednim od najvećih naučnih poduhvata u 21. veku. Posle 14 godina odlaganja, novi teleskop „Džejms Veb" konačno leti u svemir.

Teleskop je velikih razmera, pa je morao da bude upakovan da bi stao u raketu koja ga je odvela u orbitu 25. decembra, a opremljen je primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara.

Nedavno je Nasa započela poslednje manevre uključene u postavljanje Vebovog glavnog ogledala, koje će sakupljati svetlost iz najudaljenijih dubina univerzuma i koje se sastoji od 18 pozlaćenih segmenata: centralnog dela sa dva bočna panela od tri segmenta. Inženjeri su pustili poslednji, drugi segment.

„Osećam pritisak u grudima kada vidim to ogledalo", rekla je naučnica Nase, Mišel Teler u prenosu uživo. U kontrolnoj sobi Nase, osoblje iz tima Veb misije navijalo je i delilo petice.

Naučnici su ga opisali kao „vremensku mašinu", a teleskop „Džejms Veb" će omogućiti astronomima da proučavaju početak univerzuma ubrzo nakon velikog praska, pre 13,8 milijardi godina i da traže znake planeta koje podržavaju život u našoj galaksiji.

„Džejms Veb", nazvan po bivšem administratoru Nase, treba da pređe 650.000 kilometara do svog odredišta, a zatim će mu trebati još pet meseci da njegovi instrumenti budu pažljivo kalibrisani. Na tom putu očekuju ga razni izazovi.

Za astronome, "Džejms Veb" nudi mogućnost snimanja slika prvih galaksija koje su se formirale nakon velikog praska, razumevanja kako se zvezde rađaju i razvijaju, i istraživanja potencijala za pojavu života u planetarnim sistemima.

Sve ovo će morati da se uradi za jednu deceniju, jer je to njegov maksimalni vek trajanja. Posle 10 godina, očekuje se da će teleskop ostati bez goriva i polako skrenuti sa kursa.

„Teleskop je zajednički projekat američke, evropske i kanadske svemirske agencije, a bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu", navode iz Gardijana.

Misija „Džejmsa Veba" je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa „Habl" kome se, posle provedene 31 godine u orbiti, rad bliži kraju i čiji su glavni naučni ciljevi posmatranje prvih zvezda i proučavanje procesa nastanka prvih galaksija.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара