Читај ми!

Kinesko veštačko sunce 17 minuta održavalo plazmu temperature 120 miliona stepeni

Sedam meseci nakon što je postavilo prethodni rekord u temperaturi plazme i manje od dve nedelje nakon što je ponovo uključeno, Kinesko veštačko sunce ponovo je zapanjilo svet.

Kineska akademija nauka objavila je da je tokamak reaktor u Hefeju održavao kruženje superzagrejane plazme temperature 120 miliona Celzijusa neverovatnih 1.056 sekundi.

Prethodni rekord u za održavanje plazme bio je 390 sekundi, koji je postavljen u francuskom reaktoru Tore Supra 2003. godine.

Novi rekord je veliki uspeh u testiranju plazme u naporima da se ostvari proizvodnja energije iz nuklearne fuzije.

To je izuzetno teško postići jer podrazumeva repliciranje procesa koji se dešavaju u srcu zvezda, gde se pod ogromnim pritiskom i temperaturom jezgra atoma spajaju i formiraju nove elemente.

U slučaju većine zvezda u svemiru u pitanju su atomi vodonika, koji se spajaju i stvaraju helijum. Pošto je jezgro helijuma manje mase od četiri jezgra vodonika od kojih nastaje, višak mase se oslobađa kao toplota i svetlost.

Taj proces stvara ogromnu količinu energije - dovoljno da pokreće zvezdu, a naučnici žele da ga repliciraju na Zemlji.

U tokamak reaktorima, plazma se zagreva do ogromnih temperatura od preko 100 miliona stepeni Celzijusa, a pošto ne postoji materijal koji bi izdržao toliko temperaturu, plazma levitira u vazduhu pomoću moćnih magnetnih polja.

Duže održavanje superzagrejane plazme kako bi se kultivisale duže reakcije je posebno izazovan zadatak.

Reaktor u Hefeju prethodno je postavio rekord za temperaturu plazme - čak 160 miliona stepeni Celzijusa, koja je održavana 20 sekundi.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво