Turisti u svemiru

Ilon Mask, osnivač, direktor i glavni dizajner kompanije „Spejs eks“, takođe saosnivač „Tesla motorsa“ i „Pejpala“, smatra da postoji mogućnost da se u svemir putuje turistički. Nakon te objave nekoliko zainteresovanih je uplatilo depozit za putovanje kako bi bili prvi ljudi-turisti u svemiru. Međutim, za takvo putovanje neophodna je priprema, kao i mnogo fizičkih testova; potrebno je biti zdrav poput astronauta.

Da bi svako ko je zainteresovan mogao da otputuje u svemir, potrebno je prevazići određene prepreke. Tehnologija još nije tako napredna - potrebno je izumeti jeftine svemirske brodove - jer je za njihovo gorivo i dalje potrebno pravo bogatstvo. Trenutno je depozit toliko veliki da ga sebi mogu priuštiti samo veoma bogati ljudi. Sve je još u začetku, a ako mislite da će i kad budu krenuli na put, to biti luksuzan odmor, varate se. Putovanje nije tako udobno, a sam put je toliko rizičan da je fokus na bezbednosti putnika, a ne na udobnosti. U svakom slučaju, sve ono što će videti prvi turisti sigurno bi svakog od nas ostavilo bez daha. Nije sve u luksuzu, već i u avanturi i doživljaju lepote svemira.

Kompanije već razmatraju i razvijaju mogućnost izgradnje prvog hotela u svemiru, što će uslediti kada se reši problem jeftinijeg prevoza. Ruska kompanija "Orbital Technology" planira izgradnju malog hotela u kome bi bilo mesta za sedam gostiju i koji bi kružio oko Zemlje, a cilj im je izgradnja „Lunarne kolonije" za duže boravke sa više turističkih sadržaja.

Moguće je da će neko od vas putovati u svemir, no u međuvremenu je više nego dovoljno da upoznamo sve lepote planete na kojoj živimo i potrudimo se da je tako lepu ostavimo generacijama koje dolaze posle nas. Oni će možda na odmor putovati daleko u svemir, a možda će i neko iz svemira doputovati kod nas. Budućnost je nepredvidiva.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара