Читај ми!

Tim ETF-a učestvuje na prestižnom takmičenju u Americi – zadatak je razvoj solarnog invertora

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu "H-Bridges" tradicionalno učestvuje na svetskom univerzitetskom takmičenju koje sprovodi najveća međunarodna organizacija inženjera elektrotehnike. Ovogodišnji zadatak je razvoj trostepenog solarnog invertora za priključenje fotonaponskog sistema na električnu mrežu.

Za H-Bridges tim svake godine se prijavi od 70 do 100 studenata. Otvoren je za sve akademce Elektrotehničkog fakulteta. Konkurencija je oštra.

„Svako ko želi može da pristupi timu – nema ulaznih testova. Sve se bazira na entuzijazmu i želji studenata da rade u laboratoriji i da daju svoj maksimum. Puštamo da radi prirodna selekcija: da vidimo ko su ljudi koji najviše mogu da izdrže, koji imaju najviše discipline i želje i koji će izgurati sve faze takmičenja“, kaže Aleksandar Milić, asistent ETF-a i mentor tima.

Do sada su na takmičenju International Future Energy Challenge dva puta bili prvi, dok im je prošle godine pripalo drugo mesto.

„Ove godine razvijamo solarnog invertora, po principu uređaja energetske elektronike, koji ima za cilj da panele poveže sa elektroenergetskim sistemom i da na optimalan način kontroliše tokove aktivne i reaktivne snage“, objašnjava Aleksandar Milić.

Kako napreduje projekat 

Milić dodaje da su sa projektom počeli prošle godine, te da su u poteklih godinu dana uspešno razvili dva prototip koja su potpuno funkcionalna, kao i da su postavili solarnu elektranu na krov tehničkih fakulteta, a da su trenutno u fazi testiranja.

„U softver timu se bavimo projektovanjem kontrolnog algoritma da bi naš uređaj radio optimalno i efikasno. Bavimo se i programiranjem procesora kako bi se ostvarila komunikacija sa blutut aplikacijom i kako bi korisnik u svakom trenutku mogao da prati šta se dešava sa uređajem", navodi Lazar Stojanović, master student ETF-a i vođa H-Bridges tima.

Emilija Lukić master student ETF-a, članica H-Bridges tima kaže da stiču i praktična znanja, što tokom školovanja ne mogu.

„Najinteresantniji deo je kada je nešto što na čemu ste radili godinu dana ili par meseci ispred vas. Momenat kada proradi je jako vredan“, navodi Lukićeva.

Radovi ETF-a na prestižnim konferencijama 

Da su istraživanja ozbiljna, svedoče i objavljeni naučni radovi. Predstavljeni su na prestižnim međunarodnim konferencijama.

„Neki od njih su ocenjeni čak i kao najbolji radovi na naučnim konferencijama i pokazali su koliki je značaj onoga što smo ovde razvili“, ističe Jelena Čakarević, student ETF-a i član H-Bridges tima.

Tim za odnose sa javnošću i privredom brine o finansijama.

„Neću da kažem da je lak put, ali je zanimljiv, zato što funkcionišemo po principu sponzorstva i donacija“, navodi Ksenija Dizdar, master studentkinja ETF-a.

Naredna runda koja ih očekuje jeste polufinale marta naredne godine u Hjustonu. Tu će sa još 15 univerziteta predstaviti trenutne rezultate. Nadaju se da onda sledi i finale u Tenesiju.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије