Čitaj mi!

Osam meseci u izolaciji: U Moskvi započeo projekat simulacije misije na Mesecu – SIRIUS-21

Šest dobrovoljaca iz Rusije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata će provesti osam meseci u zatvorenom prostoru, simulirajući misiju na Mesec u okvoru međunarodnog eksperimenta izolacije SIRIUS-21 koji je pokrenut u Moskvi.

Prema scenariju eksperimenta, koji zajednički izvode Institut za biomedicinska istraživanja Ruske akademije nauka i Nasinog Human Research programa, posada će „krenuti“ ka Mesecu, „spustiti“ se na njegovu površinu i „vratiti“ se na Zemlju – sve u roku od 240 dana, prenosi Raša tudej.

Sve ovo vreme oni će zapravo biti zatvoreni u autonomnom objektu u ruskoj prestonici, a sa Kontrolnim štabom misije će komunicirati preko radio veze i moći će da razmenjuju elektronsku poštu sa svojim bližnjima i rođacima.

U projektu SIRIUS-21 (Scientific International Research in Unikue Terrestrial Station Ekperiment) volonteri će obavljati iste zadatke kao kosmonauti i astronauti na realnim svemirskim misijama, uključujući svakodnevno medicinsko praćenje i redovnu fizičku obuku.

Za projekat su razvijena specijalna svemirska odela sa VR (virtuelna stvarnost) šlemovima kako bi se simulirale aktivnosti posade na površini Zemljinog satelita. Od njih se, između ostalog, očekuje da prikupljaju uzorke tla i upravljaju modelom rovera na Mesecu.

Konačan sastav tima SIRIUS-21 odlučen je tek uoči „lansiranja“. U posadi su tri muškarca i tri žene. Rusiju u eksperimentu predstavljaju instruktor Centra za obuku kosmonauta Oleg Blinov, hirurg Viktorija Kiričenko i Jekaterina Karjakina, koja u svakodnevnom životu  radi kao stjuardesa.

Ešli Kovalski iz američke komande svemirskih sistema i Vilijam Braun, koji je diplomirao ruski jezik, književnost i kulturu, pridružili su se projektu sa američke strane. Drugi učesnik je Saleh Omar Al Ameri, test kosmonaut u Svemirskom centru „Muhamed bin Rašid“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Eksperiment je pokrenut pošto je nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu, izrazilo nameru da u narednim decenijama naprave baze na Mesecu.

SIRIUS-21 je prvobitno trebalo da počne u junu, ali je na kraju odložen zbog pandemije koronavirusa.

Projekat SIRIUS predviđa čitav niz eksperimenata vezanih za izolaciju, koji su sa svakom novom postavom sve duži. Prva misija u 2017. trajala je samo 17 dana, nakon čega su usledili četvoromesečni eksperimenti 2018. i 2019. godine.

Akademija nauka i Nasa planiraju da realizuju tri jednogodišnja projekta izolacije pre 2028. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar