Читај ми!

Zašto je prevencija bora važna već u dvadesetim godinama

Nikada nije kasno, ali ni prerano, kada treba početi sa negom kože, kažu dermatolozi. Engleski pojam „anti-ejdžing“ odnosi se na medicinske mere, kao i na proizvode za negu, ali istovremeno i na istraživanja o tome kako da telo dugo održimo zdravim, a kožu dugo mladom.

Krajem dvadesetih, koža lica naglo krene da se opušta. Kolagen je čist protein koji naše telo proizvodi do dvadeset pete godine života u punom kapacitetu.

Nakon tog perioda njegova proizvodnja počinje da opada za oko 2% godišnje. U slučaju da ga ne nadoknađujete kroz ishranu, do pedesete godine nivo bi mogao da se smanji za 50%.

Neki stručnjaci misle da se nakon deset godina vide rezultati onoga kako ste se prema koži ophodili u prethodnih deset godina. I nije u pitanju samo estetski izgled, nega kože lica i kože uopšte, znači zdravlje.

Glumica Sloboda Mićalović je na konferenciji za novinare, kao ambasadorka Nivea linije proizvoda za lice, podelila svoje tajne nege. Između ostalog, najvažniji savet dobila je od šminkerke - da počne sa negom kože već u dvadesetim.

Ona uvek skida šminku pred spavanje, uvek ispoštuje celu rutinu sa preparatima koje koristi, dovoljno se hidrira i mora imati dovoljno sati sna.

To je nešto što generalno stručnjaci prerporučuju kako bi se očuvao mladalački ten. Mnoge poznate ličnosti izjavile su isto, antiride koriste još od kraja adolescentskog doba i rano su počele da posećuju kozmetičarku.

Zaključuje se da je prevencija ključna u borbi protiv bora, zadržavanju svežine lice, produžavanju mladalačkog izgleda, ali i da utiče na psihološko stanje osobe. Izgled je, u tom smislu, bitan.

Postoji recipročna vrednost između psihološkog stanja i našeg izgleda, tvrde stručnjaci. Koža od sredine dvadesetih godina takođe počinje da gubi i vlažnost. Od tridesete godine najčešće se javljaju prvi znaci starenja kože - blage linije na čelu i možda sitne bore oko očiju.

Tada je koži potrebno više nege. Noćne kreme treba da budu hranljivije i da sadrže sastojke koji usporavaju starenje, kao što su hijaluronska kiselina i Q10.

U dvadesetima, najvažnija je vlažnost i zaštita od sunca. Od tridesete godine lojne žlezde postepeno usporavaju rad i već jasnije ističu prve bore i linije, te su potrebne hranljivije kreme za lice sa antioksidansima koji štite kožu i vitamin C.

U četrdesetim godinama koža je slabije snabdevena hranljivim sastojcima i sporije se regeneriše. Ten deluje umorno, bore se produbljuju.

Koža ima potrebe za negom i odgovaraju joj „anti-ejdž“ kreme sa hijaluronskom kiselinom, koje podstiču prirodne regenerativne procese. Volumen zrele kože se vidno smanjuje nakon pedesete godine, a od šezdesete koža gubi gustinu i debljinu i počinju da se pojavljuju staračke pege.

U svakom dobu je najvažnije koristiti kremu koja štiti od negativnog uticaja sunčanja i UV zraka. Ono na šta ne možemo da utičemo je genetika, ali možemo izabrati da svaki dan uradimo nešto malo, ali korisno za našu kožu. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво