Читај ми!

Viminacijum je ostavio traga u materijalnoj i duhovnoj narodnoj tradiciji

Viminacijum se smatra balkanskom Pompejom, a do sada je istraženo svega tri odsto njegove površine. Veliki deo antičkog nasleđa, uglavnom građevinski materijal, spomenici, sarkofazi, stele ugrađen je u značajne istorijske građevine, ali i u privatne kuće.

Mnoga sveta i kultna mesta povezana su sa antičkim lokalitetima, a njihov uticaj se prenosi i na narodnu tradiciju i materijalno i duhovno. U zidovima manastira Rukumije prepoznaje se antički materijal koji verovatno potiče sa obližnjeg Viminacijuma, a posebno ga ukrašava stela sa likom meduze.

Manastir je više puta rušen i obnavljan.

„Rukumija je po predanju zadužbina Svetog kralja Milutina, a po narodnom je vezan za Svetu mučenicu Jelicu koja nije kanonizovana, ali se ovde poštuje kao svetiteljka“, navodi jeromonah Simeon Stančevič, starešina i duhovnik manastira Rukumija.

„Ono što je zanimljivo jeste da je za ovu spoliju meduze vezana legenda zabeležena u narodnoj poeziji koja podrazumeva upravo priču o toj sestri Jelici i o njenoj tragičnoj smrti. Ona je živela sa dvojicom braće, veleposednika. Jedan od njih, Pavle, kada se oženio, ne znamo kako se zvala, ali ona je bila zavidna na ljubav koju braća iskazuju prema sestri i počela je da joj smešta različite neprilike, do te mere da je žrtvovala čak i sopstveno dete, ne bi li nju okrivila. Kazna za Jelicu je bila da su je rastrgli konji“, objašnjava dr Jelena Anđelković Grašar, naučni saradnik Arehološkog instituta u Beogradu.

Pošto na kroterijama ove spolije postoje dva konjanika, dodaje arheološkinja, a glava meduze se nalazi između dve golubice koje uglavnom simbolizuju mučeništvo, narod je spontano, verujući u kult Jelice, počeo da prepoznaju nju u liku meduze.

„Tako je meduza u ovom smislu dobila jednu potpuno novu funkciju i novo značenje“, napominje dr Jelena Anđelković Grašar.

Isprepletenost legendi i narodnih predanja očuvana je do danas. Vrlo često nose zajedničke motive i simbole. Simbol meduze, koji je bio karakterističan u antičko doba, utkan je i u legende sa ovih prostora. I na fasadi manastira Nimnik se mogu prepoznati kameni blokovi sa ruševina Viminacijuma.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара