Читај ми!

Menopauza skraćuje radni vek žena

Simptomi menopauze naveli su jednu od osam žena da napusti posao, pokazuje istraživanje dr Luize Njuson, koja radi na podizanju svesti o tome kroz šta žene prolaze kada uđu u ovu fazu života.

Anketa od 12 pitanja, sprovedena među 3.800 žena u Velikoj Britaniji, otkrila je da 99 odsto ispitanica smatra da su tegobe koje su iskusile u menopauzi ili perimenopauzi (faza koja prethodi menopauzi) negativno uticale na njihovu karijeru. Čak trećina ističe presudan značaj ovih promena.

Menopauza ili klimaks je prirodna faza u životu žene koja nastaje zbog smanjenja proizvodnje polnih hormona i završava se potpunim gubitkom menstruacije. Njeni najčešći simptomi su: poremećaji ciklusa, umor, nesanica, valunzi, promene raspoloženja, slabija koncentracija i pamćenje, depresija i pad libida. Nastupa između 45. i 55. godine života.

Srbija je jedna od zemalja u kojoj žene najranije ulaze u menopauzu, čak pre 40. godine. Smatra se da su uzroci toga genetika i izloženost stresorima.

Smanjenje radne sposobnosti

Istraživanje dr Njuson pokazalo je da je oko 59 odsto žena moralo da odsustvuje s posla zbog menopauzalnih tegoba, a kod 18 odsto je to odsustvo trajalo duže od osam nedelja. Razlozi za uzimanje slobodnih dana uključuju smanjenu efikasnost (45 odsto), loš kvalitet rada (26 odsto) i slabu koncentraciju (sedam odsto). Među onima koje su uzele najmanje osam nedelja odmora, polovina je dala otkaz ili je otišla ​​u prevremenu penziju.

Samo jedna od četiri žene je razgovarala sa svojim lekarom o hormonima. Trećini su prepisani antidepresivi uprkos smernicama Nacionalnog instituta za zdravstvenu negu i zaštitu u kojima se navodi da se loše raspoloženje u menopauzi može lečiti terapijom nadoknađivanja hormona ili kognitivno-bihevioralnom terapijom.

Dr Njuson, inače autorka knjige „Priprema za perimenopauzu i menopauzu", izjavila je: „Predugo su žene u menopauzi bile stavljane pred nemoguć izbor – da se bore sa često onesposobljavajućim simptomima, ili da napuste karijeru za koju su naporno radile. Menopauza u proseku nastupa u 51. godini života, upravo u trenutku kada su mnoge žene na vrhuncu svoje karijere i vladaju brojnim veštinama i iskustvom".

Ovo istraživanje navodi da je sveukupno 21 odsto žena propustilo priliku da se bori za unapređenje, 19 odsto je smanjilo broj radnih sati, a 12 odsto je potpuno napustilo posao. Šezdeset odsto žena izjavilo je da im poslodavac nije pružio podršku u borbi sa simptomima menopauze.

Tračak nade

Za žene u Velikoj Britaniji možda se nazire rešenje ovog problema. Pred Svetski dan menopauze, 18. oktobar, ASOS, internet kompanija za maloprodaju odeće, uvela je nedavno u svoj pravilnik nove odredbe o radu koje uključuju plaćeno odsustvo i mogućnost fleksibilnog rada za zaposlene koji prolaze kroz menopauzu, tretmane plodnosti, pobačaj, abortus i operacije promene pola. Na ovaj način uprava kompanije je priznala da „fizički i psihički uticaji menopauze mogu otežati ženama da rade isto kao i pre".

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво