Читај ми!

Birokratske procedure usporavaju naše istraživače u trci za pronalaženje leka protiv kovida 19

Svet je u potrazi za lekom protiv kovida 19. Među mnogobrojnim naučnicima su i oni iz naše zemlje. U ovakvim istraživanjima presudno je, kažu, vreme i zato im problem stvaraju duge procedure u nabavljanju neophodnih hemikalija, reagenasa i opreme.

Naučni tim "Smart Repurposing" jedan je od dve stotine timova u svetu koji rade na pronalaženju leka protiv kovida. Da bi se virus replicirao i umnožio svoje proteine potreban mu je domaćin.

Istraživači sa Hemijskog fakulteta u ovom projektu fokusirani su na dva jedinjenja iz porodice imunošećera koji u interakciji sa glukozidazama sprečavaju replikaciju virusa.

„Jedinjenja koja ovde napravimo ići će na laboratorijske testove kod kolega biohemičara i ona koja se pokažu dobra u tim testovima biće poslata u Pariz na Pasterov institut, gde će se raditi testovi inhibicije i virusne replikacije. Sa povratnom informacijom odande krećemo u novi ciklus istraživanja gde očekujemo da dobijemo još aktivnije kandidate. Najbolji među njima treba da budu kandidati za lekove“, objašnjava akademik Radomir Saičić, redovni profesor Hemijskog fakulteta.

Dodaje i da su trenutno u fazi sinteze tih kandidata. Pojedini se upravo prave, neki su napravljeni, neki će tek biti.

„Kolege upravo privode kraju finalizaciju biohemijskih testova koji treba da ispitaju naša preliminarna jedinjenja“, navodi akademik.

Fond za nauku je istraživačima na ovom projektu obezbedio opremu vrhunskih performansi. Međutim, duge procedure u vezi sa pristizanjem opreme značajno usporavaju tok istraživanja.

„Čovek nikad nema sve, ali Fond za nauku je finansirao projekat, i oni su stvarno pokazali razumevanje i finansijska sredstva koja imamo na raspolaganju su takva da najveći deo onoga što nam je potrebno možemo dobiti“, napominje profesor Saičić.

Ipak, problem je vreme, koje je, kako navodi profesor, čak važnije od novca. 

„Hemikalije, opremu, reagense koji su potrebni za rad, potrebno je nabaviti odmah. Mi smo nažalost, usporeni sa tenderskim procedurama, birokratijom i administracijom, što usporava naše nabavke i za nekoliko meseci i to izaziva strah da će nas drugi preteći. To se već dešava. Jedan od naših kandidata je već opisan: američki autori su dosta brže došli do toga, oni valjda nemaju te tendere“, ističe akademik Radomir Saičić.

I pored prepreka koje im stoje na putu, naš naučnoistraživački tim planira da projekat "Smart Repurposing" uspešno okonča u junu naredne godine.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво