Читај ми!

Mumije starije nego što se mislilo, istorijski udžbenici će morati da prepravljaju datume

Analizom mumije pronađene u grobnici plemića Kuvija pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja hiljadu godine pre nego što se do sada pretpostavljalo.

Prema novim dokazima zbog kojih će morati da de se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani su izvodili sofisticirane mumifikacije svojih pokojnika hiljadu godina ranije nego što se mislilo.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Mumija potiče iz perioda Starog kraljevstva, što dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih četiri hiljade godina bile veoma napredne.

Profesorka Salima Ikram, šef Katedre za egiptologiju na Američkom univerzitetu u Kairu i vodeći stručnjak za proučavanje istorije mumifikacije, navodi za Observer: „Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju".

„Ovo će potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumificiranja. Korišćeni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta", dodala je profesorka.

Naučnici su do sada, kako ističe profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan i zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan. Mozak nije uklanjan, a unutrašnji organi samo povremeno. Mnogo više pažnje se poklanjalo spoljašnjem izgledu pokojnika nego unutrašnjosti.

„Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva. Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije pronađene hiljadu godina kasnije“, napominje profesorka Ikram.

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji Izgubljena blaga Egipta, kanala Nacionalna geografija. Istraga o njenom datiranju i analizi biće prikazana u novoj sezoni iste serije. Hijeroglifi na grobu su otkrili da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

Producent serije Tom Kuk navodi da se na osnovu grnčarije pronađene u grobnici znalo da potiče iz perioda Starog kraljevstva, ali profesorka Ikram nije verovala da je mumija iz tog perioda jer je bila previše dobro očuvana.

Ova mumija je impregnirana visokokvalitetnim smolama i umotana u najkvalitetnije zavoje. Profesorka u emisiji otkriva da je ova vrsta platna korišćena za mumificiranje ovog plemića pronađena na mumijama iz 21. dinastije egipatskih faraona koja je vladala više od hiljadu godina nakon Kuvija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво