Читај ми!

Bik, leopardi i falusni reljefi - neobično otkriće arheologa u Turskoj

Zahvaljujući najnovijim iskopavanjima na arheološkom nalazištu u jugoistočnoj turskoj provinciji Šanlijurfa u anatolijskoj oblasti, pronađeni su fascinantni reljefi iz doba neolita.

Reljef se sastoji iz nekoliko celina i zapravo je sastavljen od prikaza ljudi i životinja. Najupečatljiviji lik na reljefu je frontalni prikaz čoveka koji drži svoj falus.

Iskopavanja vrše Univerzitet u Istanbulu i Arheološki muzej Šanlijurfa, a vodi ih profesor Ejlem Ozdogan. 

Taš Tepeler je regija u Anadoliji, u Turskoj, u kojoj se nalazi veliki broj praistorijskih nalazišta, uključujući lokaciju Gobekli Tepe, koja je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Tursko Ministarstvo kulture i turizma, zajedno sa Turskom agencijom za promociju i razvoj turizma, nedavno je pokrenulo projekat „Tepeler Bag", sa fokusom na neolitsko nasleđe, koji će sprovesti iskopavanja na 12 lokacija u regionu Taš Tepeler, dugačkom 200 kilometara, u periodu do 2024. godine.

Inače, U blizini Gobekli Tepea otkriveno jedanaest novih neolitski važnih podlokacija.

Veruje se da su ta nalazišta neki od najranijih primera naselja i organizovane i specijalizovane radne snage u istoriji čovečanstva.

Najnoviji nalaz u iskopavanjima bila je zgrada kružnog temelja napravljena od krečnjačke stene.

Duž zida zgrade prečnika oko 11 metara nalazi se klupa visoka jedan metar, isklesana takođe od stene. Na prednjem kraju klupe široke 60-70 centimetara, pronađen je falusni reljef.

Pet figura, za koje se smatra da su u međusobnoj vezi, uklesano je u stenu. Na istoku su tri prikaza osobe koji drži falus desnom rukom, dok mu je leva na stomaku. Sa obe strane su prikazi leoparda.

Dva leoparda su identična, sa otvorenim ustima, jasno prikazanim čeljustima, i visoko podignutim repovima. Trouglaste linije urezane oko vrata muškarca, verovatno prikazuju ogrlicu, i uobičajen su prikaz na ljudskim figurama iz perioda neolita.

Zapadno od ovog prikaza, nalazi se još jedna ljudska figura okrenuta leđima trima figurama. Ovaj put je osoba, koji se po svom produženom falusu može identifikovati kao muško, prikazana iz profila.

Na reljefu se „suočava sa bikom koji ima velike rogove. Leva ruka muškarca je podignuta i čini se da mu šaka ima šest prstiju. Desnom rukom drži zmiju i gleda prema biku.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара