Читај ми!

Na korak od spasa od boga vatre, pronađen kostur čoveka kod drevne Pompeje

Arheolozi su pronašli kostur čoveka koji je bio na korak od mora nakon erupcije Vezuva 79. godine koja je zbrisala Pompeju.

Delimično osakaćeni ostaci kostura čoveka kog je živog zakopala erupcija Vezuva pronađeni su u Herkulaneumu, drevnom rimskom gradu blizu Pompeje.

Muškarac je bio između 40 i 45 godina starosti, a umro je tek par koraka od mora dok je pokušavao da pobegne od erupcije.

Njegov skelet pronađen je na plaži drevnog grada, a okružen je ugljenisanim drvetom, uključujući i delove krovne grede koja mu je, moguće, pala na glavu, prenosi italijanska agencija Ansa.

„Poslednji trenuci bili su brzi, ali užasni“, objašnjava Frančesko Sirano, direktor arheološkog parka Herkulaneum.

Bilo je rano jutro kada je piroklastični talas iz vulkana stigao do grada.

„Temperature su dostizale 300 do 400 stepeni, a prema nekim studijama i od 500 do 700 stepeni Celzijusa. Beli, vreli oblak koji se spuštao od vulkana ka moru brzinom od 100 kilometara na čas bio je toliko gust i vreo da nije imao nimalo kiseonika u sebi“, istakao je Sirano.

Ovo je bilo prvo arheološko iskopavanje u poslednjih 30 godina sprovedeno u Herkulaneumu, mnogo manjem i manje poznatom lokalitetu pored Pompeje.

Iskopavanja 80-ih i 90-ih iznedrila su skelete više od 300 žrtava koje su se skrivale po šupama za brodove, čekajući da spas stigne sa mora.

Herkulaneum je zakopan ispod 15 metara vulkanskog pepela sve dok nije ponovo otkriven tokom iskopavanja bunara početkom 18. veka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво