Читај ми!

Rubikova kocka: 45 godina odrastanja

Smatra se jednom od najprodavanijih igračka na svetu. Do 2005. godine prodata je u više od trista miliona primeraka. Rubikova kocka je mehanička igračka koju je izumeo mađarski inženjer Erne Rubik.

S obzirom na to da Rubikova kocka ove godine obeležava jubilej – četiri i po decenije postojanja, Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske „Kolegijum Hungarikum" serijom programa po celoj Srbiji nastoji da podseti na njeno pomalo zaboravljeno poreklo i nove generacije zarazi tom igrom veštine.

„Imali smo nameru da pozovemo gospodina Rubika, ali je on sada već dosta star i nije se prihvatio putovanja. Bitno nam je da pokažemo svetu da je to mađarska kocka. Ja sam imala priliku da mnogo putujem po svetu, od Japana do Meksika, svuda sam videla tu kocku, ali niko nije znao da je ona mađarski proizvod. Odlučili smo da organizujemo promociju Rubikove kocke, da pokažemo da je nama njeno poreklo jako važno i tako se sećamo na ovo delo Ernea Rubika", istakla je Klara Sentđerđi, direktorka „Kolegijum Hungarikuma", za emisiju „Sve boje života".

Kocka je sastavljena od 26 manjih plastičnih kocaka koje se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u rešenom obliku različite je boje.

Prve Rubikove kocke napravljene su 1977. godine, kada su se i pojavile u radnjama Budimpešte. Tri godine kasnije kocka je predstavljena na sajmovima igračaka u zapadnim metropolama: Londonu, Njujorku, Parizu i Nirnbergu.

Generacije su odrastale uz nju. Svako od nas pokušao je bar jednom u životu, sa više ili manje uspeha, da je sklopi. Sklapanje Rubikove kocke odlikuju logika, brzina i napetost, stoga ona značajno utiče na psihološki razvoj, pomaže u izgradnji mentalnih veština i veština rešavanja problema.

„Osoba koja je sklapa mora jednako da posmatra celinu i delove, odnos između celine i delova i na koji način pomeranje jednog dela utiče na celinu. Mora da razmišlja par koraka unapred i ne postoji način da je reši na sreću. Slaganje je uvek logičko i strateško, i samim tim, čovek vežba svoju inteligenciju. Takođe, ona utiče na jačanje mentalnih refleksa – kada uočite neki obrazac ili neku pravilnost, morate brzo da reagujete. Pošto ne možete da vidite sve strane kocke u isto vreme, morate da pamtite kako izgledaju ostale tri, te tako jača memoriju. Budući da ima 43 kvintiliona početnih kombinacija, a postoji mogućnost da se iz svake od tih kombinacija u dvadesetak poteza dođe do rešenja – slaganje ove kocke zahteva upornost, disciplinu, strpljenje i fokus. Budući da se sve navedene osobine jačaju njenim slaganjem, često se preporučuje hiperaktivnoj deci. Kod dece koja pokazuju interesovanje za tehničke nauke i inženjerstvo, kocka može upravo te sklonosti da probudi, zainteresuje ih i kasnije opredeli njihovo obrazovanje", navodi psiholog Leo Ivanišević.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво