Читај ми!

Inovacije – od ideje do privrede zasnovane na znanju

Prema izveštaju Evropske komisije, Srbija je u oblasti inovacija u poslednje tri godine ostvarila rast od oko 30 odsto. Povoljan poslovni i inovacioni ambijent pokretač je ekonomskog i društvenog razvoja zemlje.

Rešenje za realan problem ili potrebu – to je inovacija. U proteklih 10 godina više od 300 različitih novih, inovativnih, proizvoda i usluga našlo je svoje mesto na tržištu i kreatorima donelo zaradu od 11 miliona evra.

„Proizvod Candberol predstavlja prirodni ekstrakt čileanske bobice koji je ispoljio jedno neočekivano dejstvo, a to je da kandidu koja je u jednoj patogenoj formi koja je prisutna u usnoj duplji prevede u nepatogeni oblik koji ne pravi probleme pacijentu“, kaže preduzetnik Bojan Pavlović iz kompanije „Fitonet“.

Naučna otkrića, nova tehnološka rešenja i kreativne ideje podižu kvalitet života i vode u privredu zasnovanu na znanju koja više zarađuje.

„U tom jednom sinergičnom radu, s jedne strane privrede, a sa druge strane naučno-istraživačkog sektora mi možemo doći do nekih vrhunskih rezultata koji su pozitivni i za jedne i za druge, jer onda imamo proizvode u privredi koji su inovativni, koji nam uvode nove tehnologije i koji podižu društveni standard i kvalitet života na jedan viši nivo“, istakla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za programe koje razvija, Fond za inovacionu delatnost dobija sve više novca iz državnog budžeta, ali i iz Evropske unije – za deset godina postojanja preko Fonda obezbeđeno je više od 40 miliona evra.

„Inovacije su ključne kako bi Srbija išla u korak sa drugim zemljama, zato je neophodno ulaganje u ljude, u tehnologiju. One omogućuju stvaranje konkurentnog okruženja i novih radnih mesta kako bi se izbegla migracija mladih i pružile nove mogućnosti“, objašnjava Martin Klauke, šef sektora za upravljanje projektima Delegacije EU u Srbiji.

Priliku da konkurišu za nova bespovratna sredstava inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije imaće u novembru.

„Podrška Fonda za inovacionu delatnost kroz sredstva Evropske unije od krucijalnog je značaja da bi neki mali projekti koji inače ne bi videli svetlost dana, mogli da budu dovedeni do finalne faze i komercijalizacije“, naglasio je Bojan Pavlović.

Primarni cilj nauke jeste da se unapredi ljudsko znanje naučnim otkrićima, a cilj biznisa su rast i zarada. Za jačanje jedne zemlje nephodno je stvaranje poslovnog i inovacinog ambijenta, jer kada inovacija uspe korist ima čitavo društvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи