Читај ми!

Gotov vanzemaljski izlet – „Spejs iks“ kapsula se prizemljila

Prvo svemirsko putovanje turista civila koji su u kapsuli „Spejs iks“ tri dana kružili oko Zemlje se završilo.

Četiri osobe vratile su se na Zemlju sa trodnevnog vanzemaljskog izleta u kapsuli „Spejs iks“, koja je obeležila kraj prvog leta u Zemljinu orbitu za civile.

„Puno vam hvala ovo je za nas bila velika vožnja“, rekao je Džared Ajzakmen, milijarder, koji je predvodio ekipu u svemirski turizam i za koga se pretpostavlja da je platio četiri karte u vrednosti od 200.000 dolara.

Letelica je putovala brzinom većom od 27.500 kilometara na sat. Posadu u kabini od visokih temperatura čuvao je toplotni štit, dok se letelica spuštala prema Atlantskom okeanu.

Posle izlaska iz letelice, neposredno pre nego što su helikopterom vraćeni na Floridu, posada je viđena kako se smeška i maše kamerama uživo.

Ali let očigledno nije bio potpuno besprekoran sa tehničkog stanovišta.

„Znate da smo imali nekoliko problema na kojima smo radili, radili smo nešto na sistemu upravljanja otpadom“, rekao je Benji Rid, direktor upravljanja posadom letelice tokom leta nakon brifinga.

Zvaničnici Nase rekli su da je letelica verovatno najsigurnije vozilo sa posadom koje je ikada letelo.

Vozilo je već završilo dva uspešna putovanja u svemir sa profesionalnim astronautima, pre nego što je ova grupa svemirskih turista krenula na višednevno putovanje.

Putnici letelice bili su milijarder Džared Ajzakmen, koji je finansirao i dogovorio se o ovom turističkom putovanju u svemir sa izvršnim direktorom Ilonom Maskom, Hajli, pomoćnica lekara Dečje istraživačke bolnice „Sveti Džud“, koja je u detinstvu pobedila rak, Jan Proktor geolog i profesor na fakultetu i Kris Sembrovski, zaljubljenik u svemir, koji je svoje mesto osvojio na lutriji.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара