Dan Etnografskog muzeja u Beogradu i otvaranje izložbe „S obramicom niz put“

U ponedeljak, 20. septembra, u 13 časova, u Etnografskom muzeju biće otvorena izložba „S obramicom niz put“. Tom izložbom Muzej obeležava 120 godina samostalnog rada.

Na izložbi će biti predstavljena kolekcija obramica Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i obramice iz Muzeja Vojvodine.

Obramice, drvene motke lučnog oblika, na selu su u prošlosti na ramenima nosile žene kada su prenosile razne vrste tereta - hranu i vodu za radnike u polju, robu za pijačnu prodaju - a čak su imale ulogu i u kontaktu sa onostranim i mističnim.

Izložba „S obramicom niz put“ pružiće posetiocima priliku da se upoznaju s naizgled jednostavnim predmetom, koji u sebi nosi različite poruke. Na osnovu materijala, razlika u oblicima i zakrivljenosti luka, dekoracijama i tragovima upotrebe, mogu se izneti brojni zaključci o načinu života ljudi koji su ih koristili, kao i čitavih zajednica.

Obramice će biti identifikovane prema široj geografskoj oblasti u kojoj su nastale i gde su korišćene, pa će tako biti uočljive razlike između obramica pravljenih u dinarskoj, planinskoj oblasti zapadne Srbije, ravničarskoj i multikulturalnoj Vojvodini, kao i u geografski i kulturološki raznovrsnoj centralnoj i istočnoj Srbiji, gde se još mogu videti tragovi davnih civilizacija.

Pored samih predmeta, biće izložen i ilustrativni materijal koji će produbiti razumevanje ne samo obramica kao zasebnog predmeta već i šireg konteksta u kom su one korišćene.

Autor izložbe je dr Marko Stojanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu. 

Prilikom obeležavanja Dana Etnografskog muzeja u Beogradu i otvaranja izložbe biće dodeljena i Nagrada za životno delo „Borivoje Drobnjaković".

Ove godine Etnografski muzej u Beogradu slavi 120 godina samostalnog rada. Osnovan je 1901. godine izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz Narodnog muzeja. Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo. Tumače se obeležja srpske kulture, ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво