Читај ми!

Hiljadu snova za budućnost – donacija Huaveja u Srbiji

Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Elektronski fakultet u Nišu dobilu su od kompanije „Huavej“ opremu bežične tehnologije vrednu više od 170 hiljda evra. Ugovor o saradnji je potpisan sa još tri fakulteta.

Beogradski fakultet dobio je opremu vrednu oko 100 hiljada evra. Uz 72 hiljade, pri niškom Elektronskom fakultetu se razvija posebna akademija. Ističu da je to nastavak saradnje.

„Studenti koji su bili posebno odabrani sa katedre su imali priliku da posete razvojne centre Kompanije Huavej u Kini i da tamo steknu neprocenjiva iskustva", rekao je Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

„Omogućićemo mladim talentima da ovde u svojoj zemlji istražuju i rade u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijim opremom", napomenuo je Dragan Mančić, dekan Elektroskog fakulteta u Nišu.

Namera daradovca je da podstakne strast mladih prema nauci i potrebu da postanu deo digitalnog sveta.

„Pandemija je otežala rad svih obrazovnih ustanova i suočila kako profesore tako studente sa novim izazovima onlajn nastave. Verujem da će ove donacije olakšati njihov rad u narednom periodu", rekao je Čen Čen, direktor Huaveja za Srbiju.

„Saradnja nauke i obrazovanja sa privredom je od izuzetnog značaja. Ministarstvo prosvete i naučnog razvoja će nastaviti da radi na obzbeđivanju kvalitetnih uslova za rad i učenje, ali pre svega za ostanak mladih u Srbiji", istakao je Branko Ružić, ministar prosvete i naučnog razvoja.

Novosadski Tehnički fakultet je pionir u povezivanju privrede i nauke, a uz Tehnički fakultet u Čačku započinje saradnju sa kineskom kompanijom. Ugovor je potpisao i najmalađi univerzitet kod nas, koji razvija tri programa.

„To su departmani kriminalistike, forezičkog inženjerstva, i informatike i i računarstva. Mi smo i sami opredeljeni da sve oblasti razvijamo na informaciono komunikacionim tehnoligijanma ali ovo nam praktično daje vetar u leđa", rekao je prof. dr Dane Subašić,dekan Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Cilj donacija i kampanje "Hiljadu snova za budućnost" je i stvaranje održive platformu za mlade u čitavom regionu.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи