Читај ми!

Ovakav luster je osvetljavao prostor na starorimskim zabavama

Arheolozi su obnovili jedini do sada pronađeni rimski luster koji je korišćen za raskošne bankete pre dve hiljade godina.

Artefakt je otkriven tokom arheoloških iskopavanja u Alikanteu, u Španiji. Veruje se da je luster izradio lokalni majstor po imenu Lusijus Eros. Lusijus je brendirao i označavao svoje umetničke radove i to je pomoglo da stručnjaci otkriju autora predmeta. 

Veruje se da datira iz prvog veka nove ere i da je prvi te vrste koji je pronađen.

Luster kružnog oblika, koja se koristio u doba Rimskog carstva, u vreme vladavina Avgusta i Tiberija, za osvetljavanje velikih prostora ima prečnik od pola metra i podloge za 32 sveće.

Artefakt, koji je s ljubavlju restaurirala lokalna nastavnica istorije umetnosti Marija Mendiola, izložen je u muzeju Elda u Alikanteu, Španija.

Još četiri slična svećnjak-lustera pronađena su na arheološkom nalazištu Elo-Monastil, gde se veruje da je Eros imao svoju radionicu sa pećima.

Njegova radionica je prvi put otkrivena 1989. godine, a ostaci peći kasnije – 2009. i 2010. godine.

Profesor antičke istorije na Univerzitetu „Alkala de Henares” Antonio M. Poveda objasnio je da je za analizu lustera izrađenih u ovom stilu potrebno mnogo stručnosti.

Bili su prilično retki i pravljeni su samo po narudžbi bogatijih ljudi u gradovima, koji su imali velike prostorije koje su zahtevale dobro osvetljenje.

Svećnjak-lustere od pečene gline ubrzo su zamenile lampe od metala.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара