Читај ми!

Miomir Korać: Samo umetnost može da spasi ovaj svet

Arheološki park Viminacijum je od 22. do 29. avgusta 2021. kulturno i pozorišno središte Srbije. Na mestu koje je spoj istorije i kulture, održava se „Viminacijum fest“. Šta bi rekli rimski legionari na činjenicu da se u Viminacijumu organizuje festival?

„Legionari bi verovatno rekli: imate teatar tu odmah pored. Za njega znamo da postoji, ali ga nismo još istražili. Amfiteatar je divan i ima to što se zove arena, i u jednom takvom ambijentu ništa lepše od toga. Festivali su dani radosti i uz svaki festival ide nekakav glamur, a u Viminacijumu je glamur antike i glamur jednog amfiteatra legijskog logora i kapije kojima ulazite u taj prostor", rekao je Miomir Korać, direktor Areheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta „Viminacijum”.

Viminacijum je po površini veći od Pompeje.

„Imamo oko 450 hektara, što je za trećinu više od Pompeje, i impozantno je i netaknuto je. Dolaze nove generacije koje će to istraživati i iskopavati. Festival počinje predstavom Kosa, spoj koji samo savremeno društvo može da napravi. Pripremamo i iznenađenje za publiku i glumce", napominje Korać.

„Kada se nešto napravi i proživi preko hiljadu godina, to ima dodatnu dimenziju. Mlađem uzrastu se čini da sve izgleda isto, ali kada ga oplemenite ovakvim sadržajem, onda vidite kako sve to izgleda, i kažete: nemoguće da sve to postoji i kod nas. Da poželimo da civilizacija opstane", istakao je Miomir Korać.

„Godinama insistiram da se sva ta mesta povežu u jednu liniju. Gamzigrad, Feliks Romulijana, Sirmijum, Beograd, Viminacijum, Naisus. Treba organizovati da jedna predstava tokom leta igra na svim lokacijama, jer samo umetnost može da spasi ovaj svet. Svuda je mnogo oružja, ali duh opstaje i ne znamo često na koji način", zaključio je Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta „Viminacijum”.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије