Читај ми!

Reljef nagog konjanika pronađen u tvrđavi Vindolanda – moguća predstava rimskog božanstva

Dva arheologa amatera otkrila su redak reljef nagog ratnika i njegovog konja, prvi te vrste pronađen u Vindolandi, rimskoj tvrđavi u okrugu Nortamberland na severu Engleske.

Prilikom iskopavanja popločanog poda u zgradi iz 4. veka koja se nalazi u sklopu tvrđave, na samo nekoliko centimetara ispod gornjeg sloja tla, pronađen je isklesani reljef.

Sada stručnjaci pokušavaju da utvrde šta ta skulptura, prva takve vrste pronađena u tvrđavi - predstavlja. Na panelu širine 15 centimetara i dužine 30 cm nema natpisa niti prepoznatljivih oznaka, tako da se tim oslanja na atribute statue kako bi otkrio njeno značenje.

Atributi otkrivaju identitet predstave

„Obnaženost čoveka ukazuje da je verovatno u pitanju bog, a ne puki konjanik. Ujedno, u levoj ruci nosi koplje - a to je uobičajeni atribut boga rata Marsa", izjavila je Marta Alberti, jedna od arheologa koji nadgledaju iskopavanja u Vindolandi.

„Kad mu pogledate glavu, dva gotovo kružna oblika mogu se identifikovati kao krila, što je tipična karakteristika Merkura, boga putovanja. Konji i magarci su se takođe često povezivali sa Merkurom kao zaštitnikom putnika."

Činjenica da su istraživači otkrili artefakt u blizini kasarne iz 4. veka podupire pretpostavku da je na reljefu predstavljen Mars ili Merkur. Moguće je da su vojnici koji su živeli u tvrđavi stvorili svoju predstavu bogova ili čak zasebno božanstvo sa karakteristikama ta dva izvorna boga, ističe Albertijeva.

Nagost kao odlika i pobednika i poraženih

Iako je taj kameni reljef jedinstven među artefaktima otkrivenim u Vindolandi, nagost je u grčkoj umetnosti čest motiv, koji je inspirisao rimske zanatlije. Kao što je istoričar Džefri M. Hurvit istakao: „Nagost karakteriše figure koje otelovljuju nadljudsku veličinu, snagu i moć".

Ratnici i heroji su često, mada ne uvek, prikazivani nagi, što je bio dokaz njihove fizičke nadmoći. Suprotno tome, nagost je na klasičnim predstavama poraženih muškaraca ili onih koji umiru korišćena da bi se istakla njihova slabost.

Uporište tokom izgradnje Hadrijanovog zida

Zagonetna statua konjanika jedno je od brojnih značajnih arheoloških otkrića iz Vindolande. Logor se nalazi kilometar i po južno od Hadrijanovog zida dugog 117 kilometara, koji je oko 122. godine počeo da se gradi kako bi se obeležila severna granica Rimskog carstva, a rimska provincija Britanija odbranila od upada varvarskih plemena iz Škotske.

Vindolanda je ustanovljena kao stalna predstraža krajem osamdesetih godina. Bila je ključno uporište tokom izgradnje Hadrijanovog zida i obezbeđivala je rimskim vlastima radnike i zalihe hrane.

Rimski vojnici su s prekidima naseljavali tvrđavu do 370. godine, kada su je napustili u okviru povlačenja Rimskog carstva iz Britanije. Lokalitet je poznat po drvenim pločama, od kojih njih nekoliko sadrži beleške Rimljana koji su živeli u tvrđavi. Istraživači su takođe otkrili sandale, češljeve, tekstil, mačeve, vrhove strela, keramiku, bronzane statue, igračku miša napravljenu od kože i bokserske rukavice.

Novootkriveni reljef konjanika „može predstavljati nešto što ne samo da nikada ranije nismo videli već što možda nikada više nećemo pronaći", zaključila je Marta Alberti.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво