Читај ми!

Da li otkriće vikinških grobnica u Sigtuni krije tragičnu priču

U švedskom gradu Sigtuna, koji se nalazi oko 40 km severozapadno od Stokholma, otkriveno je sedam vikinških grobnica sa dobro očuvanim kosturima, a moguće je da jedna od njih krije porodičnu tragediju.

Arheolozi su u grobnicama pronašli hiljadu godina stare ostatke četvoro odraslih osoba i četvoro dece. Pretpostavlja da su u pitanju bili vikinzi koji su primili hrišćanstvo. Hrišćanski karakter grobova je očigledan – to se može zaključiti na osnovu njihovog plana, rekao je Johan Runer, rukovodilac iskopavanja.

Ostaci hristijanizovanih vikinga

Ljudi koji su tu sahranjeni bili su položeni ravno na leđa u smeru istok–zapad, dok su oni koji su u to vreme na tom području Švedske sledili tradicionalna vikinška verovanja – bili kremirani, rekao je Runer.

Naučnici su pronašli i naslage drvenog uglja, a negde i delimično izgorele kovčege, što ukazuje da su vatreni rituali bili deo najmanje četiri sahrane. „Takvi običaji uobičajeni su za hrišćanske grobove iz vikinškog doba, ali su bili prilično retki u oblasti Sigtune", izjavio je Runer.

Na vrhu četiri grobnice pronađene su kamene gomile, a jednu od njih su takođe okruživale kamene ploče poređane tako da prave oblik kutije. Johan Runer ističe da iako su tipični za ranohrišćanska počivališta u tom delu Švedske, ti elementi grobova ranije nisu bili poznati u Sigtuni.

Porodična tragedija

U jednoj grobnici bilo je dvoje vrlo male novorođenčadi, verovatno iste dobi, rekao je Runer. Preliminarno tumačenje tima je da je u pitanju tragični rezultat kasnog pobačaja blizanaca.

U grobnicama se nalazilo i nekoliko zanimljivih artefakata. Jedna osoba je sahranjena sa kožnim kaišom čiji su metalni dodaci napravljeni od gvožđa i legure bakra sa srebrnom pozlatom. U ustima su joj bili srebrni novčići. „Stavljanje novčića u usta prilično je uobičajena praksa za hrišćanske sahrane iz vikinškog doba u centralnoj Švedskoj", rekao je Runer. U drugom grobu nađen je lepo ukrašen koštani češalj zatvoren u kutiji.

Arheolozi nastavljaju da analiziraju skeletne ostatke i artefakte i očekuju još zanimljivih nalaza.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво