Читај ми!

Uvek ona koja gradi - žena u rimskom periodu

Viminacijum već decenijama privlači istraživače. Ovoga puta njihovu pažnju privukla je uloga žena u rimsko doba.

U ciklusu tribina „Večeri na Kosančiću", direktor Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta Viminacijum, dr Miomir Korać otriva detalje života u rimskom vojnom logoru na Dunavu.

Iz ugla istorije umetnosti, antropologije i arheologije razgovor je osvetlio istraživanja materijalne i duhovne kulture Viminacijuma, kao i život u rimskom gradu i legijskom vojnom logoru na Dunavu, a posebna tema "Večeri na Kosančiću" su bile žene u rimsko doba i njihova uloga u društvu.

"Uvek ona koja gradi. Mnogi rimski imperatori su iza sebe imali ženu koja je itekako uticala na mnoge stvari. Ako ne ženu, onda majku - primer Konstantina je tako očit", rekao je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU.

"Uglavnom su teme kojima su se istraživači bavili bile fokusirane na muški domen, dakle to su vojna osvajanja, politika, arhitektura, dok se o polovini antičke populacije znalo jako malo", napomenuo je arheolog dr Ilija Danković.

Krajem prošle godine je objavljena monografija „Viminacijum grad i legijski vojni logor" na engleskom jeziku, namenjena stručnjacima i institucijama širom sveta, a značaj ovog arheloškog lokaliteta će, po mišljenju profesora Miomira Koraća, rasti iz decenije u deceniju.

"Ne po zidinama koje ćemo ovde naći, a naći ćemo ih sigurno. Već po informacijama koje će dati, jer ovde je skupljen jedan tim od 25 istraživača, 16 doktora nauka i 9 doktoranata, koji sve što ne znaju stavljaju u depo, pa će oni koji dođu iza nas to da razreše i da nam pronesu slavu",istakao je Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU. 

Viminacijum izdvaja i činjenica da se, kao većina lokaliteta iz rimskog perioda, ne nalazi ispod savremenog grada. Poslednja u nizu otkrića su brod iz vremena procvata Viminacijuma i neoubičajeni olovni sarkofazi.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи