Читај ми!

Pirotski kraj obiluje vodom, najnovije istraživanje pokazuje koliko je stara

Na Staroj planini ili u pirotskom kraju ima kvalitetne pijaće vode u izobilju, što su potvrdile i brojne naučne institucije. Sada će se zahvaljujući istraživanjima tima naučnika Nuklearnog instituta iz Mađarske i Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda saznati i koliko je ova voda stara.

Čisti planinski izvori, uredno vodosnabdevanje i kvalitetna voda za piće je odlika Pirotskog kraja i to je ono što interesuje potrošače. Otkrivanje nepoznatih detalja o poreklu vode je pak, izazov za naučne timove. Izvorište Kavak u Pirotu je ovih dana predmet jednog takvog istraživanja od strane stručnjaka iz Mađarske i Srbije.

„Do sada, generalno nismo imali saznanja, niti u principu odakle nam ta voda dolazi,niti koliko ona vremena provodi u podzemlju. Danas, sa ispitivanjem tih stabilnih i radioaktivnih izotopa, imamo mnogo veće saznanje i o prihranjivanju i isticanju voda, a samim tim i o zaštiti podzemnih voda, koje interesuje nas kao hidrologe“, ističe dr Saša Milanović sa beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta.

Palčo Laslo, šef za klimatološko-izotopska istraživanja Nuklearnog instituta Mađarske kaže da neki raniji izotopi koji su korišćeni i što će se ovde ponoviti – tricijum i helijum nam govore o starosti vode od 50 do 100 godina.

„Do sada smo imali ispitivanja C-14 voda, to su veoma stare vode koje datiraju i od pre hiljadu godina. Ali, do sada je bila nepoznanica između ta dva vremenska perioda koja ni jednom metodom nisu mogla da se istraže“, navodi Laslo.

Potrošnja vode u Pirotu je oko 180 litara u sekundi, a grad se vodom trenutno snabdeva sa dva aktivna izvorišta.

Kavak i Krupac i imamo još jedno-uslovno ću reći rezervno izvorište Gradište koje još uvek nije u našem sistemu. Mi imamo dovoljno vode sada,ali u upravo što sam vam govorio-kroz saradnju sa fakultetom, pokušavamo i da neka nova izvorišta stavimo u funkciju“, kaže Zoran Nikolić, direktor JP Vodovod i kanalizacija u Pirotu.

Interesantan je podatak da je grad Pirot stoprocentno pokriven vodovodnom mrežom a u sistemu – ili pod kontrolom JP Vodovod I kanalizacija su i sva veća sela njih 23, što je oko 92 odsto seoskog stanovništva, čime se ne mogu pohvaliti mnoga mesta u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара