Читај ми!

Pola veka jedne dobre škole

Završetak školske godine u Osnovnoj školi za zaštitu vida „Dragan Kovačević“ višestruko je važan. Svaki završen razred je korak napred ne samo u obrazovanju već i u razvoju i zdravlju. Istovremeno, ta osnovna škola proslavlja i pedeset godina postojanja i tim povodom su prošle nedelje svečano otkrili spomen-bistu partizanskom kuriru Draganu Kovačeviću, koji je poginuo na Sutjesci sa stricem Savom Kovačevićem.

Obeležavanju jubileja prisustvovali su predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček i podsekretar Sekretarijata za obrazovanje i socijalnu zaštitu Igor Raičević.

Istaknut je važan društveni zadatak te škole i potvrđena podrška za planirane projekte kako bi se omogućili što kvalitetniji uslovi za obrazovanje učenika sa invaliditetom, kao i uslovi rada prosvetnih radnika.

Škola „Dragan Kovačević“ je postala primer stručnog, vaspitnog i obrazovnog rada sa slabovidim učenicima na Balkanu. Prvobitna ideja, pre pedeset godina, bila je da to bude škola po meri deteta sa oštećenim vidom.

Uvođenjem inkluzije od 2009. godine, škola postaje specijalizovana za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta i oni danas uče po redovnom planu i programu - naravno, svi koji to mogu, objasnila je Silvana Pavlović, direktorka škole i predsednica Zajednice škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Republike Srbije.

Kada osnovci nisu u stanju da u potpunosti prate redovan program, pravi se poseban plan i izrađuje individualni obrazovni program koji je u skladu sa mogućnostima deteta. Cilj je da dete napreduje i pređe na redovan plan.

„Tri ključne reči za rad ove škole su: ponos kolektiva i učenika škole, prilagođavanje obrazovanja deci sa posebnim potrebama, i podrška opštine, grada i ministarstva“, rekla je državna sekretarka Anamarija Viček, defektolog po struci, čestitajući jubilej učenicima i kolektivu Osnovne škole za zaštitu vida „Dragan Kovačević“.

U toj školi se odvija integrativna nastava i primenjuju individualni programi i planovi razvoja kapaciteta učenika sa smetnjama u razvoju u toku njihovog obrazovanja. Dobra organizacija, stručnost, posvećenost i razumevanje nastavnika, saradnja roditelja, i naravno, snaga i istrajnost učenika, daju očekivan rezultat.

Osnovna škola „Dragan Kovačević“ obrazovala je i ispratila brojne generacije koje su uspešno nastavile školovanje.

Rad škole je baziran na brojnim studijama, istraživanjima i naučnim preporukama, psihološkim tehnikama i defektološkim podsticajima, ali pre svega uz ljubav, red, stimulaciju i disciplinu.

Nastavu po nacionalnom planu i programu realizuju vaspitači, defektolozi, učitelji, nastavnici predmetne nastave, i psiholog i socijalni radnik u svojstvu stručnih saradnika. Nastava se odvija u odeljenjima od najviše deset učenika, od prvog do osmog razreda. Grupe u vaspitnom boravku organizovane su za oba ciklusa obrazovanja; individualne aktivnosti se odvijaju u skladu sa potrebama dece.

„Svako dete je atipično na sebi svojstven način. Da bi se postiglo maksimalno stimulisanje razvoja svakog deteta, potrebno je izvršiti detaljnu procenu u svim područjima njegovog razvoja, na osnovu čega se izrađuje individualni plan pomoći“, kaže naša sagovornica, Silvana Pavlović.

Program dodatne podrške se realizuje kako za učenike same škole tako i van ustanove - za učenike uključene u redovan sistem školovanja, kao i decu uzrasta do pet godina. Sam program se realizuje u više segmenata. Prvo se prilagođavaju način rada i uslovi u kojima se izvodi obrazovno-vaspitni rad.

Posebno je važan rehabilitaciono-korektivni program koji obuhvata vizuelni trening i stimulaciju, korekciju fine i globalne motorike, muzičku stimulaciju, logopedski tretman, korektivnu gimnastiku i vežbe reedukacije i psihomotorike, senzomotorne integracije.

Učenici se uključuju u sve aktivnosti i takmičenja iz svih predmeta sa decom drugih redovnih škola Beograda, a na kraju osmog razreda polažu završni ispit i imaju mogućnost upisa u sve srednje škole.

Tokom svog postojanja škola je izrasla u savremenu obrazovno-vaspitnu ustanovu otvorenu za širu društvenu sredinu.

U tom smeru učestvovala je u više projekata, ostvarila saradnju sa lokalnom samoupravom i lokalnom zajednicom, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, fakultetima, nevladinim organizacijama, zdravstvenim institucijama, sportskim organizacijama i privrednim subjektima, objašnjava naša sagovornica.

Polazeći od tradicije škole, obnovljena je saradnja sa muzičkom školom. U prostorijama škole otvara se izdvojeno odeljenje Muzičke škole „Marko Tajčević“ iz Lazarevca. Učenici škole „Dragan Kovačević“, ali i drugih gradskih škola, moći će da pohađaju časove klavira, violine, harmonike, klarineta i solo pevanja.

Nastavnici i učenici škole su dobili brojna priznanja i nagrade. Mnogi od učenika danas su roditelji, zrele ličnosti spremne za samostalan život.

Trud nastavnika, defektologa i vaspitača mnogim učenicima je pomogao da prebrode razvojne probleme i da se uklope u redovni srednjoškolski sistem, a znatan broj učenika nastavlja školovanje na fakultetima i akademijama, ističe direktorka Silvana Pavlović. 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво