Читај ми!

Kako se rodilo 168 miševa začetih spermom iz svemira

Novo istraživanje o razmnožavanju, pokazalo je da je potomstvo iz sperme sisara, koja se izvesno vreme nalazila u svemiru – moguće.

Naučnici su uspeli da iz dehidrirane smrznute sperme miševa stvore njihovo potomstvo.

Istraživanje je usmereno na ispitivanje mogućnosti razmnožavanja van Zemlje, u skladu sa budućim očekivanjima kod ljudi koji direktno istražuju kosmos.

Spermatozoidima koji su čuvani na Međunarodnoj svemirskoj stanici pet godina i deset meseci uspešno su oplođene jajne ćelije ženki miševa. 

Ženke miša oplođene odmrznutim i rehidriranim spermatozpoidima okotile su 168 mladunaca.

Ćelije sperme bile su izložene zračenju 170 puta većem od zračenja kojem je izložena sperma koja se čuva na Zemlji za svrhe poređenja, u svemirskom centru Cukuba iz Japanske agencije za vazduhoplovstvo.

Viši nivoi zračenja u svemiru umanjuju se Zemljinom atmosferom.

Razvojni biolog sa Univerziteta Jamanaši Teruhiko Vakajama, koji je pomogao u vođenju studije, čiji su nalazi objavljeni u časopisu Science Advances rekao je da svemirsko zračenje nije oštetilo DNK sperme niti smanjilo sposobnost njene oplodnje u poređenju sa spermom koja se čuva na Zemlji. 

„Mladunci miševa bili su jednako zdravi kao i oni rođeni upotrebom sperme koja se čuva u odgovarajućim uslovima na Zemlji, normalnog izgleda i bez deformiteta i smetnji u funkcionisanju gena", dodao je Vakajama. 

Njihovo potomstvo, pa čak i potomstvo druge generacije – takođe su bili zdravi, rekao je Vakajama.

Naučnici traže veće razumevanje toga kako uslovi u svemiru utiču na reprodukciju.

Postoji zabrinutost da bi veći nivo zračenja mogao da podstakne štetne mutacije i da uslovi smanjene ili nulte gravitacije mogu ometati razvoj embriona.

Prethodna istraživanja u orbiti uključivala su životinje kao što su voćne muve i ribe.

Studija je tada ispitivala efekat zračenja na mušku reproduktivnu ćeliju ili polne ćelije, ali ne i pitanje gravitacije. 

Reproduktivni materijal može se čuvati do 200 godina 

Nova studija je prva koja je uključivala reproduktivne ćelije sisara.

Ovo pitanje može biti važno ako čovečanstvo u budućnosti uspostavi kolonije izvan sveta – možda na Mesecu ili Marsu ili u velikim svemirskim stanicama.

Vakajama je rekao da podaci o smrznutoj spermi miša sugerišu da bi se ta metoda i znanje mogli primeniti i na humanu reprodukciju u svemiru ukoliko se realizuju duge misije.

Sperma koja je korišćena u eksperimentu poslata je na Međunarodnu svemirsku stanicu 2013. godine u posebnim kapsulama, zatim je uskladištena u zamrzivaču na brodu svemirske stanice i vraćena na Zemlju 2019. godine.

Istraživači su procenili da bi se na taj način sperma mogla čuvati i 200 godina.

„Transport zamrznutih dehidriranih reproduktivnih ćelija velikog broja jedinki bio bi lakši nego transport samih životinja, što bi omogućilo da u budućim svemirskim kolonijama životinje budu dostupnije”, naveli su istraživači.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво