Читај ми!

Zagrljaj dva kita i „aktivnost morske zmije” u parenju za produženje vrste

Na snimku koji je zabeležen dronom za potrebe naučnih istraživanja, kitovi severnog Atlantika, koji su ugrožena vrsta, „grle“ se i obavijaju peraja jedan oko drugog.

Naučnici još nisu sasvim sigurni šta to blisko ponašanje ovih grandioznih životinja, koje su okrenute jedna prema drugoj i „trljaju” stomak o stomak znači i da li je to trenutak parenja za očuvanje vrste.

Na snimku su naučnici prepoznali severnoatlantske kitove, koji na glavi imaju oznake u vidu mrlja. Još početkom februara, istraživači su počeli da prebrojavaju kitove i vizuelno procenjuju njihovu veličinu, brojnost populacije i celokupno zdravlje.

U proleće kitovi migriraju prema severu iz toplih karipskih voda, ka hladnijim vodama na severoistoku SAD i Kanade, gde je više zooplanktona, kojima se hrane. U tim hladnim vodama ove morske grdosije se i pare.

Video-snimak koji je objavljen, samo je jedan od mnogih zabeleženih dronom u zalivu Kejp Kod u Masačusetsu.

Naučnik Majkl Mur iz okeanografske institucije „Woods Hole” istakao da se već duže vreme prati zdravlje severnoameričkih kitova i način njihovog razmnožavanja:

„Fokus je očuvanje ugroženih vrsta i smrtnost, trebaju nam bebe, a kitove ne možete slušati stetoskopom. Od kasnih 90-ih godina, fotografisanjem iz vazduha, pratimo život kitova.”

„Radimo sa ljudima iz akvarijuma koji su zaista dobri posmatrači kitova kako bi nam pomogli da pronađemo kitove, a Brajan Skeri je bio sa nama na lokaciji, praveći fotografije za svoj rad u časopisima", rekao je Majkl Mur.

Kako se kitovi grle

Pojam „stomak na stomak", koristi se u akvarijumu u Novoj Engleskoj, a odnosi se na položaj kada životinje leže jedna uz drugu i „dodiruju" se stomacima.

"Penis morskog kita dugačak je 12 stopa, nazvan je  „morskom zmijom". Na snimku smo videli penise kita u vodi, ali nismo zabeležili nijedan završetak na pravom mestu. Kitovi imaju najveće testise od svih sisara. I to zato što su mužjaci evoluirali da se takmiče jedni s drugim, ne fizički ili nasilno, za pristup ženki, već obimom penisa", napominje istraživač Majkl Mur.

Pošto se istraživanja fokusiraju na reprodukciji, koliko konzervatori mogu da učine da podstaknu takvo ponašanje?

Ponašanje će se dogoditi kada ženke budu spremne da zatrudne i kada budu prijemčive. Prihvatljivost ovih životinja, zavisi od njihovog zdravlja. Ako su u formi, debeli i spremni da se obavežu da zatrudne, učiniće to.

Moramo voditi računa o njihovom zdravlju, tako što ćemo ih više hraniti, čuvati ih od mreža u koje se upetljaju pa se povrede, kao i od sudara sa čamcima i brodovima, koji mogu da ih usmrte.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво