Читај ми!

Otvoren jubilarni „Maj mesec matematike“

Deseta po redu, manifestacija „Maj mesec matematike (M3)“ počinje 10. maja i traje sve do kraja meseca, u organizaciji Centra za promociju nauke. Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Naučni klub Beograd, Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, pešačku zonu Knez Mihailove i Matematički institut SANU.

Tema jubilarnog M3, pod sloganom „Formula umetnosti“, počiva na međusobnoj zavisnosti umetnosti i matematike.

Organizatore je inspirisalo nedavno obeležavanja stogodišnjice Ajnštajnove teorije relativnosti, koja je zahtevala novu fiziku i nove matematičke proračune kako bi se prostor i vreme doveli u neraskidivu vezu.

Na ovaj način, uvedena je revolucija u umetnosti, koja počinje da odražava novi odnos prostor-vreme u procesu nastanka umetničkog dela.

Na otvaranju ove manifestacije u Narodnom pozorištu, prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, mediji, naučni saradnici, ali i zvaničnici koji predstavljaju važne institucije.

„Ministarstvo podržava sve programe koji šire kulturu nauke. Digitalnim tehnologijama dajemo veliki primat, kao i kulturi sticanja znanja“, rekao je ministar Ružić. On je iskoristio priliku da najavi da će uskoro studentima biti omogućen master program „Kreativne industrije“. 

Publici su se obratili i Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, Danijela Vučićević, koordinatorke ove manifestacije, dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, dr Zoran Marković, bivši direktor u penziji sa Matematičkog instituta SANU i dr Marko Krstić, v.d. direktora Centra za promociju nauke.

Ovoga maja, publika će moći da pogleda interaktivnu izložbu autora dr Andreasa Meta, „Matematika i muzika“, u Matematičkom institutu SANU, kao i autorsku izložbu 11 matematičara svih zemalja sveta „Poetični svetovi matematičkih teorija“, u parku Kalemegdan.

„Iskreno se nadam, kako smo došli iz nule u jedan i do ovog broja deset, da ćemo uspeti i pre nego što Centar napuni dvadeset godina, da mu nađemo neku veliku i lepu kuću“, izjavila je direktorka Drecun, aludirajući na problem nedovoljnog prostora sa kojim se CPN uspešno bori godinama.

Ali, kako se njehove aktivnosti neprestano šire, prostor postaje skučen za sve te domaće i svetske naučne veličine i poduhvate. Okupljanje su upotpunili i mladi iz trupe Stanica - Servis za savremeni ples koji su, svojim plesnim tačkama, objašnjavali osnovne matematičke probleme.

Monografija u izdanju Centra za promociju nauke pružiće posetiocima širu sliku o značaju popularizacije matematike, a promociju knjige „Iza kulise stvaralaštva“, francuskog matematičara dr Sedrik Vilanija i kompozitora Karola Befa, pratiće koncert u Kolarčevoj zadužbini, 22. maja.

Pored glavnog programa, za posetioce su pripremljene otvorene radionice - istraživaćemo, između ostalog, džepove Beogradske tvrđave očima Harija Potera, ali i detektivske zagonetke u duhu romana Agate Kristi.

Osim toga, očekuju nas predavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana: saznaćemo da li nam je tesno u 3 dimenzije, o kovidu-19 između matematike i Fejsbuka, umetnosti i matematici. To su neke od teme o kojima ćemo slušati na predavanjima.

 Tokom maja, posetioce čekaju i raznovrsni matematički performansi i interaktivni eksponati u Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd, kao i obeležavanje Međunarodnog dana žena u matematici, 12. maja.

 U okviru manifestacije organizuje se deset matematičkih šetnji Beogradom, kroz koje se dešava interakcija ljudi, matematike i prostora.

Kretanje povezuje tela sa javnim prostorom, pa se šetanjem stvara matematički ključ za čitanje grada. Šetaće se po centru grada, po Kalemegdanu, Botaničkoj bašti, Bajfordovoj šumi, ali će posetioci moći da pođu i u virtuelne šetnje.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара