Čitaj mi!

Otkrivena najmanja crna rupa najbliža Zemlji

Astronomi misle da su otkrili sićušnu crnu rupu, tako male mase da su morali da smisle ekskluzivnu kategoriju u koju bi je svrstali. Osim što je mala, ova crna rupa nam je i najbliža.

Udaljenu oko 1.500 svetlosnih godina od naše planete, u sazvežđu Jenoroga u Mlečnom putu, naučnici su imali sreće da otkriju crnu rupu koja je po dosadašnjim podacima najbliža Zemlji.

Zbog neobičnih svojstava i sazvežđa u kome je otkrivena, naučnici sa Univerziteta u Ohaju koji su je otkrili, odlučili su da je nazovu „Jednorog“.

„Kada smo analizirali podatke, ova crna rupa, Jednorog, jednostavno je iskočila“, kaže astronom Tarindu Džajašingve. „Zašto je nismo ranije otkrili? Izgleda da smo imali spuštene astronomske roletne“, dodaje naučnik.

Masa crne rupe

Teorijski, crne rupe mogu biti različite mase – od „sićušnih“ do supermasivnih divova koji pokreću srca galaksija. Međutim, kada je reč o crnim rupama nastalim gašenjem jezgara mrtvih zvezda, astronomi su tokom godina pronašli neke „masivne praznine“.

Na primer, ako se ugasi zvezda koja ima masu manju od 2,3 mase našeg Sunca, opšta teorija relativiteta kaže da će ona postati neutronska zvezda ili beli patuljak, a ne crna rupa. Do nedavno, nije pronađena nijedna crna rupa manja od pet solarnih masa.

 

Pre nego što su astronomi uspeli da pronađu manje crne rupe, njihovo postojanje je bilo toliko nepouzdano da su, kada su primetili da obližnju džinovsku crvenu zvezdu nešto privlači, u početku su odbacili mogućnost da bi to mogla biti mala crna rupa.

Ali Džajašingve je na to gledao iz drugačije perspektive. Kao doktorandu, mentor mu je rekao da je moguće da postoje i male crne rupe i on je želeo da to istraži.

Najjednostavnije rešenje

Analizirajući podatke iz različitih teleskopskih sistema i satelita, pažnju je usmerio na crvenog džina u sazvežđu Jednoroga koji je bio u poslednjoj fazi života.

Brzina zvezde i način na koji ju je gravitacija vukla, sugerisali su da postoji crna rupa oko nje koja je vuče. Izračunato je da bi veličina ovog mračnog i tihog saputnika trebalo da bude približno tri solarne mase.

„Kao što Mesečeva gravitacija utiče na Zemljine okeane i privlači ih ka sebi i odbija od sebe, proizvodeći tako plimu i oseku, tako i crna rupa iskrivljuje zvezdu u oblik sličan lopti za ragbi“, objašnjava astronom Tod Tompson, koji je bio član tima koji je ranije otkrio male crne rupe.

„Najjednostavnije objašnjenje je da se radi o crnoj rupi – a u ovom slučaju se ispostavilo da je najjednostavnije rešenje ujedno bilo i najverovatnije“, dodaje Tompson.

Crne rupe nam govore šta se dešava sa zvezdama

Decenijama naučnicima nije bilo jasno da li išta postoji u tom ogromnom prostoru između dve mrtve zvezde.

Novootkriveni „Jednorog“ se sada pridružuje još nekolicini patuljastih crnih rupa koje će pomoći da se reši ova misterija. Rezultati još uvek nisu zvanično potvrđeni, ali za sada se čini da postoje dobri izgledi da se to dogodi.

„Mislim da nas ovo područje istraživanja gura prema tome da stvarno mapiramo koliko u svemiru oko nas ima crnih rupa male, srednje i velike mase“, smatra Tompson. „Jer svaki put kada otkrijemo neku, ona nam daje odgovore koje zvezde se gase, koje će da eksplodiraju, a koje se nalaze negde između“, dodaje naučnik.

Ko zna koliko još sićušnih crnih rupa čeka da bude otkriveno.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. apr 2021, 22:06) - anonymous [neregistrovani]

Portal za Teleport

Meni su vasa objasnjenja malo glupa.
Moje misljenje je da ce pre biti kao neki portal za teleport odredjene velicine.
U svakom slucaju zar mislite da je nastalo samo od sebe?
Zar moze zaba da pretpostavi sta se radi na vrhu planine???
A mi ljudi smo obicne zabe koje balavimo nevidjene gluposti....heeej mi sami i najpametniji u ogromnom i beskrajnom svemiru,nasatali evolucijom sami od sebe?,hahahahaha

(ponedeljak, 26. apr 2021, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

Bele rupe...

...se javljaju same u razmišljanjima o nauci. Neki ih nazivaju belinama, ali ne znači da zrače svetlošću, naprotiv.

(ponedeljak, 26. apr 2021, 14:04) - Protivnik lupanja! [neregistrovani]

Crna rupa jeste crna!

Nije bela!-Malo pojma imaš!

(ponedeljak, 26. apr 2021, 12:28) - deda [neregistrovani]

Crna rupa

Ja obožavam da čitam ove gluposti o "otkrivanju" svega i svačaga pa i tih crnih rupa, posebno ovih koje su nam tako blizu, samo 1500 svjetlosnih godina x 365 dana x 24 sata x 3600 sekundi x 300 000 kilometara u sekundi !
Manite se gluposti !

(ponedeljak, 26. apr 2021, 11:18) - Milan Matić [neregistrovani]

Crne zvezde

Moja pretpostavka je da su crne rupe neka vrsta zvezda tamne materije, koje velikom graviracijom ubrzavaju cestice materije da se kreću brzinom većom od brzine svetlosti, te stoga postaju nevidljive, slično kao što se zvuk ne čuje na brzinama većim od brzine zvuka. I sva crna materija je nevidljiva iz istog razloga, njene čestice se kreću brzinom većom od brzine svetlosti. Kada dovoljno materije bude usisano u crnoj rupi nastaće nova eksplozija svemira, kao što eksplodiraju supernove.

(ponedeljak, 26. apr 2021, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Crne rupe

To je rasizam , nigde da najave Bele rupe .