Čitaj mi!

Misterija drugog autora Svitaka sa Mrtvog mora

Otkad su pre više od 70 godina u pećini u Izraelu otkriveni, Svici sa Mrtvog mora, odnosno Kumranski spisi, predmet su velikog interesovanja, a sada je pomoću veštačke inteligencije otkriveno da su ih u stvari pisala dva autora, a ne jedan.

Svici su poznati po tome što sadrže najstariju pisanu verziju Biblije. Ali ko ih je tačno napisao je, kao i mnogo stvari u vezi sa njima, potpuna misterija.

Sada, zahvaljujući tehnologiji, korak smo bliži razumevanju pozadine ovih enigmatskih tekstova.

U novoj studiji, stručnjaci Univerziteta u Groningenu, sproveli su opsežno paleografsko ispitivanje najdužeg rukopisa.

Kroz seriju veoma složenih koraka, uključujući preciznu digitalizaciju, i pomoću procesa mašinskog učenja i statističke analize, holandski tim zaključio je da su zapravo dva pisca odgovorna za Veliki svitak Isaije.

Najveći rukopisa, jedan od sedam pronađenih u pećini Kumran kod Mrtvog mora 1946. godine, star je 2.000 godina i sadrži 66 poglavlja Knjige proroka Isaije iz Starog zaveta.

Dva pisca

Autori studije naučili su kompjuterski algoritam da odvoji mastilo od pozadine - kože ili papirusa svitka. Algoritam je onda proučavao svako slovo i znak, tražeći najmanje promene.

Ovakva vrsta tehnologije algoritama počela je da se koristi tek proteklih nekoliko godina.

Prema detaljnim analizama utvrđeno je da se zapravo radi o dve osobe koje su kopirale reči sa skoro identičnim rukopisom.

Na kraju 27. od ukupno 54 stupca, istraživači su pronašli prazninu od tri reda i promenu u materijalu.

Drugi list zašiven je za prvi, a u tom stadijumu, naučnici objašnjavaju, i autor rukopisa je promenjen.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">