Zašto je tri-de mozak bolji od onog iz laboratorijske tegle

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvoja važnog organa, a mogu imati i uvid u moguće stresne situacije, uključujući i napad virusa.

Tehnologija koja je omogućila ovaj razvoj „mikrofluidika", omogućava da se hranljive materije mogu isporučivati kroz sitne cevčice povezane na čip.

U poređenju sa ranijim metodama, ovaj novi sistem ima brojne prednosti piše Indipendent. Zato je i na ovom polju, tri-de štampa atraktivna metoda. 

Nove jedinice mogu se napraviti jeftino, sa mogućnostima za snimanje, uz kanale koji omogućavaju protok hranljivih sastojaka koji se mogu čak prethodno i zagrejati da bi podstakli rast tkiva.

„Naši troškovi dizajna znatno su niži od tradicionalnih proizvoda organoidne kulture zasnovanih na sada već tradicionalni uzgoj u teglicama" rekao je Ijkrem Kan, autor studije o tehnologiji mikrofluidika.

Istraživanje je pokazalo da je mnogo veća verovatnoća da će mozak preživeti u novim kućištima odštampanim tri-de tehnologijom, nego u konvencionalnim uslovima.

„Jedna od prednosti koju nudi naš mikrofluidni uređaj je ta što omogućava okruženje u komori za gajenje kulture, koja imitira fiziološku sredinu tkiv, i na taj način smanjuje mogućnosti i rizike za smrt ćelija", objasnio je Kan.

Ovakav način uzgoja ćelija ima brojne praktične primene, jer naučnici mogu da koriste potpuno zatvorena okruženja za ponovno stvaranje interakcija između ljudskih organoida i patogena - uključujući i istraživanja o susretu sa koronavirusom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво