U Severnoj Koreji uspešno recikliraju baterije iz električnih automobila

Dobar deo svetske ekonomije sve više se oslanja na proces reciklaže. Svesni činjenice da je reciklaža posao budućnosti, u Severnoj Koreji krenuli su u nov poduhvat sa starim materijalima. Opremljeni specijalnom zaštitnom opremom, inženjeri pažljivo izdvajaju stare baterije iz električnih automobila, a zatim ih šalju u centre za reciklažu.

Daljom obradom nastaje nešto poput baterija čiji je kapacitet u odnosu na potpuno nove baterije 80 odsto. Iako su, kao baterije, završile svoj životni vek, one i dalje mogu da funkcionišu kao alat za punjenje.

Ekonomično i korisno

Korišćene baterije mogu se puniti noću, kada je električna energija jeftinija. Nakon toga, spremne su za korišćenje poput novog punjača. Ipak, nije sve tako jednostavno. Pitanje koje muči naučnike iz Instituta za tehnologiju i razvoj automobila jeste - koliko će takve baterije moći da se koriste u budućnosti. Vrednost baterija konstantno opada, ali čak i na kraju procesa ostaju kobalt i litijum koji mogu da se iskoriste. Institut i razne kompanije u Severnoj Koreji tragaju za inovativnim rešenjima i stalno unapređuju tehnološke procese, sve sa ciljem da se u potpunosti pređe na zelene tehnologije.

Sa većom proizvodnjom električnih automobila, do 2029. g., moglo bi biti i do 80.000 iskorišćenih baterija godišnje.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво