Kako izgleda selfi sa Marsa

Nasin rover „Kjurioziti" snimio je selfi pored stenovite formacije na Marsu, koja je nazvana po francuskoj planini „Mon merku“.

Fotografija je sama po sebi impresivna, a napravljena je da obeleži uzimanje 30. uzorka stene, pošto je „Kjurioziti" napravio udubljenje u stenovitoj formaciji. 

Mon merku je planina na jugoistoku Francuske u blizini mesta Nontron, po kojoj je ova formacija na Marsu dobila ime.

U Nasi su objasnili da je tim naučnika izabrao taj naziv, jer je u ovom delu Crvene planete otkriveno prisustvo nontronita, vrste minerala koji je pronađen u navedenom području Francuske.

Nakon što je „Kjurioziti" uzeo svoj 30. uzorak, pretvorio je stenu u prah, a potom je uzorke preneo do instrumenata unutar rovera, kako bi se naučnicima omogućilo da bolje analiziraju sastav materijala. 

„Ovo područje je na prelazu između mesta koje sadrži glinu o onog koje sadrži sulfate, i naučnici dugo smatraju da  bi upravo taj prelaz mogao otkriti šta se dogodilo na Marsu kada je postao pusta planeta kakvu danas vidimo", rekli su u Nasi.

Selfi je inače sastavljen od 60 slika koje je "Curiosity's Hand Lens Imager" snimio 26. marta - tokom 3.070. dana misije.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво