Fond za nauku Republike Srbije obeležio dve godine rada

Protekla godina je jasno pokazala da bez nauke nema opstanka. Od nauke se očekuje sve – od prepoznavanja problema, do objašnjenja i rešenja. U martu 2019. Fond za nauku Republike Srbije otvorio je pet programa za finansiranje naučnih projekata mladih istraživača.

U godini pandemije Fond je omogućio povezivanje naučnika u Srbiji sa dijasporom i unapređenje tehnoloških rešenja pomoću veštačke inteligencije koja olakšava život. Sada, obeležavajući dve godine rada, Fond za nauku Republike Srbije zvanično je objavio da je za finansiranje dosad odobreno 177 naučnih projekata, na kojima je angažovano više od 800 istraživača.

Saznajemo da istraživači rade na projektima za razvoj veštačke inteligencije, softverima koji će se primenjivati u poljoprivredi, rešenjima bolje energetske efikasnosti. Od mladih istraživača se očekuju i predlozi za smanjenje zagađenja vazduha. Pola posla je završeno kad se ima dobar i posvećen asistent. Sada se upravo traže i razvijaju digitalni asistenti za programere i razna druga korisna rešenja. U posebnom programu Fonda za nauku namenjenom borbi protiv kovida 19 rade istraživački timovi iz različitih oblasti nauke.

Dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije, rekla je da je Fond preko svojih programa pružio istraživačima priliku da razvijaju ideje i formiraju timove, a finansijska podrška (projektima) omogućava da imaju bolje uslove za bavljenje naukom u svojoj zemlji.

Putem podrške koja je data projektima, uloženo je u razvoj nauke i nova naučna saznanja, ali je istovremeno pružena i podrška institucijama koje učestvuju na projektima, istakla je dr Milica Đurić Jovičić, objašnjavajući da deo budžeta projekta predstavljaju sredstva namenjena za opremu, potrošni materijal i međunarodne publikacije.

Fond za nauku Republike Srbije na proleće ove godine planira otvaranje novih programa usklađenih sa strategijom nauke i nacionalnim prioritetima. Ove godine počinje i realizacija projekata u okviru programa „Ideje", koji je namenjen svim temama i naučnim oblastima. U narednih godinu dana očekuje se da će u programima Fonda za nauku biti angažovano više od dve hiljade istraživača.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво