Читај ми!

Istina o „lažnoj zori“ proroka Muhameda? Naučnici kažu da dolazi sa Marsa

Misteriozna svetlost na nebu – beličasti sjaj na noćnom nebu u pravcu Sunca, takođe poznat i kao „lažna zora“, fascinirao je ljude od davnina. Sada, naučnici u Nasi misle da su rešili vekovnu misteriju odakle fenomen potiče.

Prorok Muhamed je opisao u Kuranu. Astronom Đovani Kasini je proučavao u 17. veku. Danski naučnici koji rade za Nasu kažu da su rešili misteriju „lažnih zora“, a „krivac“ je prašina sa Marsa koja dospeva u svemir.

Fenomen „lažnih zora“ je svojevrsni pojas svetlosti koji se pojavljuje odmah nakon zalaska sunca i najvidljiviji je za ljude na severnoj hemisferi u martu i aprilu, dok oni na južnoj hemisferi mogu da je najlakše uoče krajem leta uoči izlaska sunca.

Naučnici su do sada mislili da su uzročnici „lažnih zora“ oblaci prašine sa asteroida i kometa, koji se kreću oko Sunca.

Danski stručnjaci iz Nase, koji su dizajnirali navigacioni sistem na sondi „Junona“ kažu da čestice prašine zapravo dolaze sa Marsa.

Tim sa Tehničkog univerziteta Danske postavio je četiri kamere za navigaciju sonde „Junona“ koja je poletela prema Jupiteru 2011. godine. Oko najveće planete Sunčevog sistema sonda kruži od 2016. godine.

Dok je putovala prema gasnom džinu, sonda je prošla kroz oblak prašine, ali tek sada su stručnjaci imali priliku da analiziraju podatke, jer su čestice bile previše sitne da bi ih kamere snimile.

Profesor Džon Leif Jorgensen, koji je koautor studije objavljene u naučnom časopisu Džiofizikal riserč (Geophysical Research), kaže da je prašina bila toliko fina da je izgledalo kao da je neko istresao stolnjak pun mrvica kroz prozor.

Tek uz podrobnu analizu snimaka naučnici su uspeli da ih primete.

Tim je izračunao da zbog pozicije gde se sonda nalazila na putu za Jupiter, to je morala da bude prašina koja je „pobegla“ iz gravitacionog polja Crvene planete.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи