Читај ми!

Rusija planira slanje orbitalne stanice na Veneru

Rusija je počela izradu planova za svemirsku letelicu „Venera-D“ koja bi trebalo da postane prva misija koju je Moskva poslala na Veneru još od Sovjetskog Saveza. Prvobitno planirana kao zajednička misija sa Nasom, najverovatnije će sada biti unilateralna.

Govoreći za agenciju Tas, naučni direktor Instituta za istraživanje svemira Lev Zeleni objasnio je da će, ukoliko sve prođe kako treba, letelica biti lansirana 2029. godine. 

„Tehnički dizajn projekta je počeo“, rekao je Zeleni, nakon sastanka članova Ruske akademije nauka i Agencije za istraživanje svemira „Roskosmos“.

Ruski program za ispitivanje Venere imaće najmanje tri različite misije, od čega će „Venera-D“ biti prva. Orbitalna stanica proučavaće površinu, atmosferu, unutrašnju strukturu i plazmu koja je okružuje.

Nakon nje biće preduzete još dve – 2031. i 2034. godine. Poslednja će biti namenjena prikupljanju uzoraka i donošenju na Zemlju.

„Roskosmos" je prošlog septembra otkrio da će misija biti preduzeta kao „nezavisni nacionalni projekat bez veće međunarodne saradnje na njoj“, uprkos početnoj želji da bude organizovana u saradnji sa Nasom.

Poslednji put je Moskva sprovela istraživanje Venere na tom nivou u sovjetsko vreme, kada je bespilotna letelica „Venus-7“ postala prva letelica koja je sletela na planetu i poslala podatke nazad na Zemlju.

Prošle godine, šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin dospeo je u žižu medija kada je rekao da je Venera „ruska planeta“.

Osim toga, Venera je privukla pažnju svetske javnosti prošle godine kada su naučnici otkrili gas fosfin u njenoj atmosferi, koji je jedna od glavnih supstanci potrebnih za razvoj života.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво