Читај ми!

„Gotovo netaknute“ ceremonijalne kočije otkrivene nedaleko od Pompeje

Tokom iskopavanja oko jedne prigradske vile izvan severnih zidina drevnog grada Pompeje, arheolozi su došli do izvanrednog otkrića ceremonijalnih kočija na četiri točka koje su sačuvane ispod slojeva okamenjene lave u gotovo izvornom stanju.

Velika svečana kočija na četiri točka, zajedno sa gvozdenim delovima, prelepim ukrasima od bronze i lima, ostacima mineralizovanog drveta i otiscima organskih materijala (od užadi do ostataka cvetnog ukrasa), otkrivena je u gotovo izvornom stanju u tremu nedaleko od jedne patricijske vile u kojoj su još 2018. godine pronađeni ostaci tri kopitara, uključujući i još uvek upregnutog konja.

Kako ističu arheolozi, ovo je izuzetno otkriće, ne samo zato što obogaćuje saznanja o istoriji konkretne vile i poslednjim trenucima života onih koji su je nastanjivali, već i pruža i daleko širu sliku za razumevanje drevnog sveta, pre svega zato što ovako nešto do sada u Italiji nikada nije otkriveno u ovom stanju očuvanosti.

Iskopavanja koja su vršena tokom poslednjih meseci zahtevala su pažljivo planiranje interdisciplinarnog tima koji su činili arheolozi, arhitekte, inženjeri, restauratori, vulkanolozi i posebno obučeni radnici, ali takođe, kako se sa iskopavanjima napredovalo timu su se pridružili i arheobotaničari i antropolozi.

Od samog početka radova na iskopavanju prostorije u kojoj je otkrivena kočija, članovi tima su bili svesni da je u pitanju veoma znajno nalazište: u pitanju je bio dvospratni trem koji se nalazio u dvorištu vile i kome je drveni krov bio u celini karbonizovan.

Naučnici su uspeli da mikroiskopavanjima oslobode grede sačuvane gotovo u celini.
Ceremonijalna kočija do koje su se na kraju probili arheolozi je nekim čudom bila pošteđena kada su se zidovi urušili i na njih pao krov prostorije.

Na osnovu podataka koji su do sada zabeleženi i nekoliko drugih arheoloških tragova otkrivenih do dans, pronađeni artefakt je identifikovan kao pilentum, kočija koju su u drevnom Rimu koristile elite u ceremonijalnim prilikama.

Na vrhu gvozdenih točkova, povezanih naprednim mehanizmom, naslanja se lagana kočija (0,90 do 1,40 m), ili glavni deo kočije, na kojoj se nalazilo sedište, okruženo metalnom rukohvatima i naslonom, za jednu ili dve osobe.

Kočija je sa obe strane ukrašena obojenim graviranim bronzanim limom i drvenim pločama obojenim u crvenu i crnu boju, a na poleđini se nalazi bogato ukrašena površina sa tri različita niza bronzanih i limenih medaljona sa figurativnim prikazima.

U medaljonima koji su postavljeni u bronzane listove i okruženi ukrasnim motivima, ugravirane su muške i ženske figure u erotskim scenama.

Posle arheobotaničkih analiza utvrđeno je da su ukrasni elementi od drveta urađeni od bukve i da su bili pričvršćeni malim ekserima.

Ova vrsta kočije je u potpunosti jedinstvena u Italiji, ne samo zbog svog stanja očuvanosti, već i zato što nije kočija koja se koristila za prevoz poljoprivrednih proizvoda ili za svakodnevne aktivnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се