Читај ми!

Star 17.300 godina – crtež kengura otkriven u pećini Australije

Prikaz kengura u prirodnoj veličini najstariji je poznati primer pećinskog slikarstva u Australiji. Crtež, star 17.300 godina naslikan tamnom smolom na plafonu kamenog skloništa u Kimberliju, jedan je od niza prikaza životinja i čudnih likova koji liče na čoveka. Crtež je pronađen u regiji Kimberli na severozapadu Australije.

Crtež kengura u prirodnoj veličini pronađen na steni u pećini u Australiji star je preko 17.000 godina, što znači da bi mogao biti jedna od najstarijih stenskih slika na kontinentu. Stručnjaci sa Univerziteta u Melburnu rade na tome da potvrde koliko je staro nekoliko drevnih umetničkih dela u regiji Kimberli u zapadnoj Australiji.

Arheolozi su izračunavali starost „naturalističke" pećinske umetnosti u nacionalnom parku River Drisdejl, koju su slikali preci naroda Balangara. Istraživači su proučavali i umetničko delo i već fosilizovana gnezda od blata koja su izgradile marljive ose pre svih tih godina.

Starosedeoci su znali za ove slike, ali niko nije znao koliko su stare.

Jan Vaina, tradicionalni vlasnik i čovek Kvinija, rekao je da posetioci i meštani žele da čuju koliko su stare slike. „Sva plemena žele da znaju koliko su stare naše slike? I turisti uvek pitaju, ali mnogi Aboridžini nisu imali pojma. Ono što smo sada uradili sa naučnicima otvorilo je vrata da to saznamo", istakao je vlasnik imanja.

„Slika kengura prostire se preko kamena i dugačka je oko dva metra, što je otprilike i visina kengura. Pronađena slika u Kimberliju ima stilske karakteristike koje ukazuju na početke pećinske umetnosti, nalik toj vrsti umetnosti u Evropi i Aziji", naveli su istraživači.

Ovako stare slike životinja obično su urađene u prirodnoj veličini i predstavljaju anatomiju na sličan način, a obrisi su oivičeni linijama i konturama. Da bi se ova vrsta umetnosti datirala, naučnici koriste metode radioaktivnog ugljenika koje prate različite verzije izotopa ugljenika na objektu.

"Na lokalitetima, poput pećine Kruvet u Francuskoj, drevni crteži urezani su u ugljenik i skriveni duboko u pećinama, a u njima su sačuvani organski materijali, koji omogućavaju ispitivanje starosti ugljenikovim metodama. Pomenuta pećina u Francuskoj, stara je između 34.000 i 29.000 godina", istakli su autori studije.

„Slike za koje se smatra da su najstarije u Australiji, obično su izložene atmosferilijama u pećinama od kamena i peska. Takva otkrića veoma su retka, a koristili smo oksid gvožđa" istakao je vodeći autor studije Demijan Finč sa Univerziteta u Melburnu.

Peter Vet, arheolog sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji, koji je bio učesnik u projektu pronalaženja umetničkih dela na stenama u Australiji, istakao je da ti pigmenti, i oznake u peščarima, datiraju od pre 12.000 godina. Činjenica da je ova pećinska umetnost u Kimberliju zaista oduzima dah.

Skloništa od stena nisu koristili samo ljudi tokom milenijuma. Prohladna, zaštićena područja bila su idealni rasadnici osa. Kameni zidovi i plafoni mogli su biti načičkani stotinama ili hiljadama osinjih gnezda od blata.

Kako je vreme odmicalo, neke izdržljive male mahune blata su se fosilizovale. Ponekad su bile i prefarbane. Ose su gradile sveža gnezda na umetničkim delima, koja su se fosilizovala na vrhu boje.

„Ako možete da izračunate starost gnezda od blata koja leže iznad i ispod slike, možete skoro tačno da izračunate starosni raspon za to umetničko delo", istakao je doktorand Demijan Finč sa Univerziteta u Melburnu.

Da bi otkrili da li gnezda osa od mulja sadrže ugljenik za datiranje metodom radioaktivnog ugljenika, Finč i njegova ekipa posetili su Kimberli u vlažnoj sezoni, gde su gledali ose kako sakupljaju kuglice blata, nose ih u sklonište i marljivo pakuju na površinu kamena u gnezdo. Ugljenik je zaista prisutan u blatu, u polenu i drugim komadićima biljaka, ali većina je sadržana u malim komadićima uglja.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво